Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Δραγουμάνοι του ΠΟΚ.

Προσωπικά έχω ένα μεγάλο κουσούρι (και απευθύνομαι στους δημοσιογραφίσκους- οπαδούς που προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο  και που κλαίνε και οδύρονται από τις ραδιοφωνικές  συχνότητες). Μου  αρέσει να γράφω χρησιμοποιώντας στοιχεία και κυρίως τα ίδια τα γραφόμενα των "αντιπάλων" μου. Τι γράφουν οι ίδιοι λοιπόν: http://www.aek.com/faq/faqgr/storygr.htm
"
Από την πρώτη μέρα τις ιδρύσεως της η ΑΕΚ ένιωσε την ανάγκη να συνεργαστεί στενότερα με τον ΠΑΟ και Ολυμπιακό έτσι ώστε σιγά-σιγά να δημιουργηθεί το γνωστό ως σήμερα το τρίο των μεγάλων. Έτσι το 1928, όταν παρουσιάστηκε ρήξη στις σχέσεις του ΠΑΟ με την ΕΠΟ, τον Αθηναϊκό σύλλογο ακολούθησαν και οι άλλοι δύο μεγάλοι με αποτέλεσμα την γενίκευση τις ρήξης με την ΕΠΟ και την δημιουργία του περίφημου ΠΟΚ με την ανταρσία των τριών μεγάλων που αποχώρησαν από το πρωτάθλημα του 1927-1928. Η ΕΠΟ συνέχισε το πρωτάθλημα με την συμμετοχή των υπολοίπων σωματείων ενώ ο ΠΟΚ, έχοντας στην κυριότητα του το γήπεδο του ΠΑΟ, διοργάνωσε σειρά αγώνων μεταξύ των τριών συλλόγων και ξένων ομάδων. Για την ιστορία, το πρωτάθλημα εκείνης τις περιόδου στην Αθήνα κέρδισε ο Ατρόμητος, στον Πειραιά ο Εθνικός και στον βορρά ο Άρης."
 Δηλαδή το νταβατζιλίκι από την αρχή.  Ενώ οι πρόσφυγες προσπαθούσαν με κύριο όπλο την αλληλεγγύη τους να ορθοποδήσουν η νεοσύστατη ΑΕΚ πουλούσε όλους τους άλλους και συνεταιριζόταν με τον ΟΣΦΠ και τον ΠΑΟ τους μετέπειτα υποτιθέμενους εχθρούς της κόντρα σε όλους τους άλλους. Και επειδή δεν είχαν μείνει πολλοί για να παίξουν   έπαιζαν κόντρα σε ξένους (εξ ου και το δραγουμάνοι που σημαίνει μεταφραστές αν δεν κάνω λάθος).

Πάμε τώρα; και στο ντροπή της προσφυγιάς( από την ίδια σελίδα)::" ΤΟ 1929 Η ΑΕΚ ΕΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΟΜΑΔΑ. ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 1930 ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΕΔΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1929. Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει και αυτό μεγάλη ιστορία την οποία νομίζω αξίζει να την πούμε. Πάμε λίγο πίσω στο 1926, όταν, με πρωτοβουλία του Ι.Χρυσάφη, μέλους της ΑΕΚ και την Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, έγιναν ενέργειες στο Υπουργείο Πρόνοιας και παραχωρήθηκε στην Επιτροπή ένας δενδροφυτεμένος χώρος στην Φιλαδέλφεια. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τον χώρο αυτό σαν γυμναστήριο-μελλοντικό βέβαια-για τα παιδιά των προσφύγων. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ. Παιδιά των προσφύγων ήταν και οι αθλητές της ΑΕΚ και φυσικά ο χώρος ανήκε και σε αυτούς."

Προσέξτε το "και σε αυτούς". Δόθηκε λοιπόν ένας χώρος αθλητισμού σε όλους τους πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς ήταν αθλητές της ΑΕΚ. Ναι αλλά υπήρχαν και παιδιά προσφύγων όπως π.χ. η μάνα μου που δεν ήταν αθλητές της ΑΕΚ. Αυτή που θα γυμναζόταν; Πως λοιπόν ένας χώρος δοσμένος ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ όλων των προσφύγων   καπηλεύτηκε από μια μερίδα αυτων που ήταν αθλητές της ΑΕΚ;  Δεν είναι προδοσία απέναντι σε όλη την προσφυγιά;  Ορίστε λοιπόν κύριοι δημοσιογραφίσκοι-οπαδοί και το ντροπή της προσφυγιάς.

(Για πάσης φύσεως ανακοινώσεις τα παράπονα σας στους συγγραφείς  του www.aek.com).  Εγώ απλά αντιγράφω.


Οσο για το ΠΟΚ για να θυμιθούμε πως δημιουργήθηκε (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0.%CE%9F.%CE%9A).:
"
Το 1927-28 η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Στην αρχή της σεζόν και πριν αρχίσουν οι αγώνες η ΕΠΟ αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό Π. για τυπικούς λόγους και διέταξε τα υπόλοιπα σωματεία να μην αγωνίζονται μαζί του ούτε σε φιλικά. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, πήραν το μέρος του Ολυμπιακού και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων. Ουσιαστικά, ήταν το ξέσπασμα μιας αντιδικίας που υπέβοσκε ανάμεσα στους τρεις ισχυρούς συλλόγους και την τότε διοίκηση της ΕΠΟ σχετικά με τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών πραγμάτων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς. Από την Αθήνα μετείχε ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από τη Θεσσαλονίκη ο Άρης."


Για να ελέγχουν το ελληνικό ποδόσφαιρο οι τρείς τους λέει η wikipedia.  Και συνεχίζει:

"
Τον Ιούλιο του 1928 η ΕΠΟ αποφάσισε να δεχτεί και πάλι τα τρία σωματεία στα μητρώα της αλλά η συνεργασία των τριών μεγάλων συλλόγων συνεχίστηκε σε διάφορους τομείς. Ουσιαστικά, η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε μέχρι την ίδρυση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μερικοί τομείς συνεργασίας ήταν:
  • Η διοργάνωση των Κυπέλλων Πάσχα και Χριστουγέννων άλλοτε μεταξύ τους κι άλλοτε με την πρόσκληση ξένων συλλόγων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50.
  • Η αποτροπή μεταγραφών από τον ένα σύλλογο στον άλλο και κυρίως μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ακόμα και για αθλητές άλλων αθλημάτων, εκτός ποδοσφαίρου.
  • Αλληλοϋποστήριξη στις εκλογές των διοικήσεων της ΕΠΟ και στις αποφάσεις του Δ.Σ. Το αποκορύφωμα συνέβη το 1976, όταν ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ με την ψήφο του έσωσε τον Παναθηναϊκό από υποβιβασμό στην υπόθεση δωροδοκίας παικτών του Ηρακλή Θ., που έμεινε γνωστή ως "υπόθεση λουλουδιών"."

Να χαρώ να χαρώ τα μωρά που γεννήθηκαν από παρθενογέννεση και μας λένε οι βάζελλοι ότι δεν θέλουν λέει να τους συγχεόυμε με τους γάβρους και τα αεκάκια ότι δεν ξέρουν τίποτα για τις προσπαθειες  ελέγχου του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΡΕ ΟΥΣΤ.

Y.Γ. Για διαβάστε και τον Κάισαρη στο  www.goalday.gr (http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10560&subid=2&pubid=6587699). Ξαφνικός υποστηρικτής μας!!!!!!!!!!

Άλλο ένα από τον prosopiko του www.sport.gr. Μια πιο ψύχραιμη και πιο ουδέτερη θεώρηση που βάζει σωστά ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε όλες αυτές τις ανακοινώσεις: http://www.sport.gr/default.asp?pid=49&aid=53810

3 σχόλια:

  1. Δραγουμάνος: Ο διερμηνέας, ρίζα αραβική < αραβ. targumān -ος με μετάθ. του [r] και τροπή του αρχικού [t > δ], η οποία πέρασε εν συνεχεία στα τουρκικά. Μέγας δραγουμάνος ήταν τιμητικό αξίωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι διερμηνείς μετέφεραν εντολές σε ξένους στρατιώτες, επισκέπτες και όπου τέλος πάντων χρειαζόταν συνεννόηση. Μετέφραζαν έγγραφα, έγραφαν εντολές και γενικά ήταν μεσάζοντες σε συμφωνίες και εντολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά δεν έπρεπε να γίνει ντόρος για το πανό.
    Πρώτον: Αν θυμάμαι καλά δεν είχε την παραμικρή αναφορά στην Α.Ε.Κ.
    Δεύτερον: το "ντροπή της προσφυγιάς" δεν είναι προσβλητικό αφού δεν είναι πρόσφυγες.
    Τρίτον: οι ίδιοι οι Α.Ε.Κτζήδες μας λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Π.Ο.Κ
    Τέταρτον: ο δραγουμάνος σήμερα είναι κάτι ανάμεσα σε καθηγητή φροντιστηρίου Ξένων γλωσσών και μεταφραστή. Γενιά δηλαδή των 700 ευρώ με μπλοκάκι...

    Άρα το πανό είναι πιθανό να αναφέρονταν σε κάποιον καθηγητή του "Όμηρου", προσφυγικής καταγωγής, με τον οποίο άλλοι πρόσφυγες είχαν προηγούμενα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SUPER ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ... ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ PROSOPIKO ΣΤΟ SPORT.GR

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.