Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Ανάπτυξη

Διαβάζω ότι μόλις εμείς αφήσαμε το κλειστό του Ελληνικού αμέσως η ΑΕΚ πάει να το κάνει έδρα της. Θυμάμαι ότι όταν πήγαμε στο Ελληνικό η κίνηση είχε διαφημιστεί και σαν προσπάθεια διείσδυσης στα νότια προάστεια. Δυστυχώς όμως αυτά τα χρόνια η ΚΑΕ δεν στηρίχθηκε από τον κόσμο του Πανιωνίου με αποτέλεσμα μια ακόμα ευκαιρία να πάει χαμένη. Η μόνιμη γκρίνια ήταν ότι είναι μακριά, ότι το Αρτάκης είναι κλουβί κλπ.
Ορίστε τώρα που γυρίζουμε στο κλουβί της Αρτάκης. Θα είσαστε ευχαριστημένοι βλέποντας τον αρχαιότερο σύλλογο της χώρας να παίζει εκεί μέσα;

Το κλειστό του Ελληνικού ήταν ένα στοίχημα, ένα στοίχημα ανάπτυξης του Συλλόγου. Με 1000 άτομα έμοιαζε άδειο σε αντίθεση με το Αρτάκης που αρχικά ήταν ένα γήπεδο 800 θέσεων και που τα 1000 άτομα δημιουργούν ατμόσφαιρα. Και μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πολλοί. Αντί λοιπόν να γίνει μια καμπάνια από τους οργανωμένους τα προηγούμενα χρόνια ώστε να αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση στο Ελληνικό και να σηκωθούν από το καναπέ τους οι αποστασιοποιημένοι με το μπάσκετ Πανιώνιοι όπως εγώ που μετά από πολλά χρόνια ξαναπήγα στο μπάσκετ, ζήσαμε μια συνεχή γκρίνια για το Ελληνικό. Μια ακόμα ευκαιρία για βήματα προς τα μπρος αυτού του συλλόγου πέταξε. Αυτή τη φορά δεν φταίει καμία διοίκηση. Η ομάδα έπαιξε Ευρολίγκα και δεν τα πήγε άσχημα στην κορυφαία διοργανωση του μπάσκετ. Εμείς σαν φίλαθλοι τα πήγαμε χάλια. Και δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Ο Λιανός δεν είναι Μπέος για να ιδεολογικοποιήσουμε την απουσία μας. Λες και όταν έφυγε ο Μπέος επέστρεψαν και οι Πανιώνιοι στο γήπεδο. 600 διαρκείας έχουμε πουλήσει και πολύ φοβάμαι πως θα είμαστε τελευταίοι στην Σούπερ-Λίγκα στον αριθμό των διαρκείας που θα δώσουμε τελικά.

Κάτι πρέπει να γίνει με την ανάπτυξη αυτού του Συλλόγου. Δεν μπορούμε μόνο να στηριζόμαστε στα παιδιά που στελεχώνουν τις ακαδημίες γιατί τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ακαδημίες αλλά να απλωθούμε και αλλού και σε γειτονικούς δήμους και με δορυφορικές ομάδες. Κάποτε υπήρχε ο Πανιώνιος-Νεας Σμύρνης Καλλιθέας που ηταν δορυφορική ομάδα (τον λέγαμε μικρό Πανιώνιο), τώρα τι κάνει δεν ξέρω. Όταν πέσαμε κατηγορία το 1992 κάποιος εξέφρασε φωναχτά το φόβο του: Θα γίνουμε Φωστήρας είπε. Αυτός όμως που εξαφανίστηκε ήταν ο Εθνικός. Και αυτό γιατί ο Εθνικός είχε χάσει τις ρίζες του στον κόσμο και μια κρίσιμη μάζα ενεργών φιλάθλων που απαιτούνται για να συντηρηθεί. Εμείς ακόμα την έχουμε αλλά όχι για πολύ έτσι όπως πάμε.

Τα 120 χρόνια ζωής που έχουμε μπροστά μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για να σχεδιάσουμε το μέλλον αυτού του Συλλόγου. Είναι μια τεράστια ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί. Η ευθύνη θα είναι όλων μας, και των οργανωμένων που πρέπει να κάνουν προτάσεις στο ΔΣ, και των μπλόγκς που και αυτά απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν σοβαρές προτάσεις αλλά και των επίσημων κομματιών της Πανιώνιας οικογένειας (ΠΑΕ,ΚΑΕ και προπάντων ερασιτέχνης) που θα κληθούν να οργανώσουν τις γιορτές.

Εγώ λοιπόν μη παραγνωρίζοντας τον ρόλο του αριθμού των διαρκείας ζητώ από τους φίλους που διαβάζουν αυτό το μπλόγκ να κάνουν ένα διάλειμμα από τη συζήτηση και όχι το κυνήγι των διαρκείας και να σκεφτούν προτάσεις για καλύτερη γιορτή για τα 120 χρόνια, προτάσεις που θα βοηθήσουν την διείσδυση του Πανιωνίου στην κοινωνία και στον προσυλητισμό νεων φιλάθλων.

5 σχόλια:

  1. Η δική μου πρόταση είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά (Πανιώνιος120) με ξένες ομάδες όπως η Μπόκα Τζούνιορς και η Εσπανιόλ που συνεργαζόμαστε και αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον Ρεκόμπα για να έρθει η Ιντερ θα ήταν καταπληκτικό. Ένα τέτοιο τουρνουά που θα γίνει θέλει δεν θέλει ο αθλητικός τύπος σημείο αναφοράς του ποδοσφαιρικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ. Κορυφαία πρόταση αν και δύσκολη για τους Νοτιοαμερικάνους τουλάχιστον και δεν ξέρω και τι κεφάλαια χρειάζεται ο διοργανωτής. Πάντως τέτοιες προτάσεις χρειαζόμαστε.
    Θα πρότεινα και αδελφοποιήσεις με όλες τις μικρές ομάδες των Νοτίων Προαστείων, πχ Παλαιό Φάληρο, Αγίο Δημήτριοκλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H πρόταση για την επέκταση των αδελφοποιήσεων με τους μικρούς συλλόγους των Νοτίων Προαστείων αφορά στη διαμόρφωση μιας τακτικής εξάπλωσης του Πανιωνίου σε ευρύτερες περιοχές.
    Για τη γιορτή των 120 χρόνων, πέρα από ένα σημαντικό τουρνουά όπως αυτό που προτείνεται από τον pgss1890, θα πρέπει να γίνει και κάτι πού διανύει χρονικά την απόσταση από το τότε στο τώρα. Υπάρχουν πιο κοινότυπες εκδηλώσεις από τις εκθέσεις φωτογραφιών όλων των ιστορικών περιόδων, ως την έκδοση Άλμπουμ ακόμα και την παραγωγή ντοκυμανταίρ.
    Είναι πολύ καλό όμως που μπήκε το θέμα προς σκέψη και η ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων ίσως γεννήσει κάτι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την Μπόκα έχω να πω ότι έρχεται φέτος να παιξει με τον Άρη. Γιατί να μην έρθει και σε ένα τέτοιο τουρνουα αφού υποτίθεται ότι έχουμε σχέσεις μαζί τους; Ιδίως αν υπάρχουν και καλές ξένες ομάδες όπως πχ η Εσπανιολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντοκυματαιρ ε; Πολύ ωραία ιδέα Ιωνα:Σκέψου ένα ντοκυμανταιρ με τίτλο: Πανιώνιος: Η ομάδα των σκόρερ
    Νεστορίδης (4 φορές) , Ιντζόγλου (2 φορές), Δέδες (2 φορες) , Σαραβάκος (1 φορά), Αναστόπουλος (4 φορές), Μαύρος (4 φορές), Ναλιτζής (1 φορά) (όλοι αυτοί βγήκαν πρώτοι σκόρερ και βγηκαν από τον Πανιώνιο). Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα που να έχει βγάλει τόσους πρώτους σκόρερ στην Ελλάδα.

    Στα 50 χρόνια της Α Εθνικής 18 φορές βγήκαν πρώτοι σκορερ παικτες που ξεκίνησαν από μας. Όλοι αυτοι ζουν και μπορεί να γίνει ένα πολυ καλό ντοκυματαίρ.

    Η Λιστα με τους πρώτους σκόρερ είναι στην http://www.express.gr/news/sports/160538oz_20090426160538.php3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.