Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Καρπετόπουλος για Λίνεν - Φερέρα

Με τα διαρκείας να κινούνται σε σταθερό ρυθμό, περίπου 300 τη βδομάδα (αλλά γι αυτό περισσότερα αύριο, καθώς γι αυτά είχα σκοπό να γράψω αλλά με πρόλαβε ο καρπετ) ο Καρπετόπουλος καλεί τους φιλάθλους να αγοράσουν διαρκείας στον Πανιώνιο σήμερα με το εξής κείμενο: (http://www.sport-fm.gr/article/185945) . Στο κείμενο αυτό κάνει μια προσπάθεια να εξηγήσει αγωνιστικά τι έγινε πέρσι. Πιστεύω ότι θα δώσει αφορμή για πολλή συζήτηση. Γράφει λοιπόν ο Κάρπετ:

"
Τίτλος: Καλύτερα ελλείψεις παρά σιγουριές.

Στην αρχή τα έβαζα κάτω και θύμωνα με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη – πρόεδρο και ως εκ τούτου υπεύθυνο παραπόνων της Πλατείας Νέας Σμύρνης, που είναι ο τελευταίος χώρος ανοικτού προβληματισμού που μας έχει απομείνει. Ο Πανιώνιος πήρε τον παίκτη που ήθελαν όλοι (δηλαδή το Ριέρα), κράτησε τον Ρεκόμπα και τον Εστογιάνοφ, μπορεί να πάρει κι έναν τερματοφύλακα ακόμα, αλλά εμένα κάτι μου έλειπε. Αλλά μήπως η ίδια μας η ευτυχία δεν βασίζεται πάνω στην ανάγκη όχι να βρούμε αυτό που μας λείπει, αλλά να αγαπήσουμε αυτό που έχουμε; Η απάντηση αργά το βράδυ στο «Γιούρι».

Oι καλοκαιρινές πανιώνιες ανησυχίες δημιουργούν sold out στο Αβενιου. Ωραία, κι αν δεν βγει ο Σμόγιε με το σπουδαίο παρελθόν, στην άμυνα υπάρχουν ο νεοφερμένος Καστελιόνε (πιο πολύ αριστερό μπακ παρά στόπερ, αλλά σίγουρα χρήσιμος) και ο νεοποκτηθής Ομο, ο οποίος μαζί με τον Λάτκα και τον Κοντοέ θα δώσουν λύσεις. Και στα χαφ μπορεί να ήθελα έναν κόφτη ακόμα δίπλα στον Νικολάου και τον Κουμόρτζι, αλλά υπάρχει και ο Μανιάτης, που αν χρειαστεί, μπορεί να την παίξει τη θέση και να πάει δεξί μπακ κάποιος άλλος.

Αλλά μπροστά ας περνάμε έναν καθαρό κυνηγό ακόμα, πρόεδρε, γιατί αν δεν μας βγει ο Μπάλαμπαν, θα αναπολούμε πάλι τον Τζεμπούρ και τον Χούτο. Κι αφού πέρασα κάτι μέρες προσπαθώντας να βρω άκρη για το αν ο νεοφερμένος Ριέρα μπορεί να κάνει και το φορ ή έστω τον Εστογιάνοφ για να πάει στην περιοχή ο Ουρουγουανός, κατάλαβα ότι ο Πανιώνιος που γεννιέται έχει αυτή ακριβώς την ομορφιά: η ημιτέλειά του γεννά ενδιαφέρον και συζητήσεις. Οι δε προσεγγίσεις των γρίφων έχουν να κάνουν αυστηρά με το παιχνίδι. Είναι μια ομάδα την οποία τη συζητάς ήδη.

Δύο

Η περσινή ομάδα του Πανιωνίου ξεκίνησε δύο φορές: την πρώτη νωρίς το καλοκαίρι, όταν ο Εβαλντ Λίνεν μάζεψε τους παίκτες για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία του Ιντερτότο, και τη δεύτερη όταν ο Τσακίρης τρέλανε την Πλατεία αγοράζοντας τον Εστογιάνοφ και τον Ρεκόμπα.

Ο Λίνεν είχε άλλη ομάδα στο μυαλό του και άλλη του προέκυψε, όμως η χρονιά του Πανιωνίου δεν χάλασε, γιατί ο Γερμανός δυσκολευόταν να εντάξει τους δύο παίκτες στο σύνολο -χάλασε όταν ήρθε η ήττα από τον ΠΑΟ. Το ματς εκείνο ήταν οριακό: αν ο Πανιώνιος κέρδιζε, θα κρατούσε το κοινό του και θα έβαζε το πρωτάθλημά του σε άλλη βάση. Εχασε και η ίδια η ομάδα φάνηκε να παραιτείται από τις φιλοδοξίες της –δεν σοκαρίστηκε, αλλά απογοητεύτηκε κι αυτό αποδείχθηκε χειρότερο.

Πλούτος

Γιατί ο Πανιώνιος πέρυσι, παρά τον πλούτο του, δεν κατάφερε να ξαναβρεί τον ενθουσιασμό του; Η διάγνωση της περσινής, μέτριας χρονιάς του δεν είναι δύσκολη: η ομάδα έγινε ξαφνικά απλοϊκή και (το χειρότερο) δεδομένη. Οι δύο προηγούμενες καλές σεζόν του Λίνεν βασίζονταν σε ένα διαρκές ψάξιμο –πέρυσι, όταν ο Λίνεν βρήκε την ομάδα και κάπου κατέληξε, δύο τινά θα συνέβαιναν: ή η ομάδα θα ανταπέδιδε στον προπονητή της την εμπιστοσύνη που της έδειξε ή ο κομφορμισμός του προπονητή θα είχε ως συνέπεια στα αποδυτήρια να υπάρξουν όσοι θεωρούσαν δεδομένη τη θέση τους στην ενδεκάδα και όσοι καταλάβαιναν ότι όσο κι αν προσπαθούσαν δεν θα είχαν θέση. Δυστυχώς, προέκυψε το δεύτερο –κι όχι τυχαία.

Ο Λεμονής κι ο Σταματόπουλος που διαδέχθηκαν τον Λίνεν έκαναν περίπου τις ίδιες επιλογές, γιατί δεν υπήρχαν πολλές άλλες. Υπήρχαν 30 παίκτες, αλλά έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση ο κόουτς (όποιος κι αν ήταν) μπορούσε να βασιστεί σε 14-15. Δεν το λέω εγώ αυτό, το λέν' τα αδιάψευστα νούμερα: ο Ντελούρα έπαιξε βασικός 9 ματς, ο Κοιλιάρας 6, ο Μπάρκογλου 8, ο Λάνγκαμπ 7, ο Λαουρένσο 3, άλλοι ακόμα λιγότερα! Κι όμως, κανείς από αυτούς δεν αδικήθηκε…

Προβλέψιμος

Ο περσινός Πανιώνιος ήταν κάτι απολύτως προβλέψιμο. Μια μαγική μπαλιά του Ρεκόμπα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, μια ντρίμπλα του Εστογιάνοφ όσο εκπληκτική κι αν είναι, δύο κούρσες του «Μανόλο» Σκούφαλη ή η ξαφνική εμφάνιση του Κουμόρτζι από το πουθενά μέσα στην περιοχή δεν κάνουν μια ομάδα μη προβλέψιμη, είναι απλώς κινήσεις ρεπερτορίου κάποιων πολύ καλών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι, όμως, συνέθεταν μια ενδεκάδα χωρίς μυστικά.

Τον Πανιώνιο πέρυσι τον «διάβαζαν» όλοι και όλοι κατ' επέκταση, του έκαναν συχνά τη ζωή δύσκολη, μια και τον ήξεραν: δεν γλίτωναν, παρά μόνο αν κάποιοι από τους καλούς του παίκτες βρίσκονταν σε εξαιρετική μέρα, αλλά συνολικά η ομάδα δεν έκανε τίποτα πέρα από το απολύτως προφανές και αναμενόμενο.

Ελλείψεις

Φέτος ο Πανιώνιος δεν έχει τους περσινούς 35 παίκτες κι έχει ίσως κάποιες ελλείψεις. Δόξα σοι ο Θεός κι ο Αγιος Ανδρέας που είναι έξω από το γήπεδο. Αυτό σημαίνει πως ο προπονητής του δεν θα περιοριστεί να βάλει τα στρατιωτάκια στη θέση τους και θα κάτσει στην άκρη του πάγκου, ελπίζοντας να τα δει να κινούνται, αλλά θα σπάσει το μυαλό του να βρει λύσεις και τρόπους που μόνο το παιχνίδι και η σωστή εφαρμογή του εγγυώνται.

Δεν έχουμε ένα γρήγορο ψηλό στόπερ; Ο.Κ., θα μάθουμε να παίζουμε άμυνα καλύτερα. Δεν έχουμε τον Μάκο; Θα τρέξουν στην άμυνα λίγο παραπάνω οι πλάγιοι χαφ. Δεν έχουμε άλλο φορ εκτός από τον Μπάλαμπαν; Θα πρέπει να μάθουμε να παίζουμε χωρίς φορ, όπως η Βιγιαρεάλ π.χ., η οποία πέρυσι με επιθετικούς που κινούνταν διαρκώς μπέρδεψε τον ΠΑΟ. Που τον στατικό Πανιώνιο τον είχε νίκησες με δέκα παίκτες.

Φερέρο

Ο Εμίλιο Φερέρα (ήδη στην Πλατεία βαφτισμένος «Φερέρο», όπως τα σοκολατάκια) έχει πολλή δουλειά. Θα πρέπει να βάλει στην ίδια ενδεκάδα τον Ρεκόμπα, τον Εστογιάνοφ, τον Μπάλαμπαν, τον Ριέρα. Δεν σας λέω κλείστε εισιτήρια στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, γιατί αν τα καταφέρει, θα χαθεί η μπάλα. Σας λέω κλείστε εισιτήρια για να δούμε παρέα αν και κατά πόσο θα τα καταφέρει. Σας διαβεβαιώνω, θα είναι τρομερά ενδιαφέρον. "

5 σχόλια:

  1. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά κατά τη γνώμη μου. Π.χ. ο Λουρέντσο από τη στιγμή που μπήκε στην ομάδα δεν ξαναβγήκε. Επίσης αν κάποιοι πάικτες είχαν πάρει τη θέση του βασικού πέρσι σπίτι τους και το έριξαν στο σορολοπ γιατί δεν θα το κάνουν φέτος;

    Γράφει ο Καρπετ ότι θα τρέξουν οι ακραίοι χαφ επειδή δεν έχουμε Μάκο. Ποιοι θα είναι αυτοί; Θα παιξουμε ρόμβο με τον Ρεκόμπα πίσω από τους επιθετικούς; Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα ειναι ο αριστερός χαφ, ή θα τραβήξουμε τον Ρεκόμπα αριστερά . Δεν θα είναι αδικία να αναλώνεται αυτός ο σπουδαίος παίκτης με το να καλύπτει το κενό του Μάκου στον Πανιώνιο; Δεν είμαστε Ιντερ και πρέπει να εκμεταλευτούμε τον Ρεκόμπα και όχι να τον ξεθεώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι αυτές είναι καλή τη προθέσει, αναλύσεις λίγο του ποδαριού.

    Για τα περυσινά, τα έχουμε πει πολλές φορές και δεν αξίζει τον κόπο να τα ξαναλέμε και ίσως σε πολλά καλά τα γράφει ο κ. Καρπετόπουλος.

    Για τα φετινά, μπερδευεί τα πάντα και τους πάντες και σίγουρα δεν είναι το πρόβλημα του Φερέρα πως θα χωρέσει Ρεκόμπα, Εστογιανόφ, Ριέρα και Μπόσκο στην ίδια ενδεκάδα, αφού άλλους ρόλους έχει ο καθένας απ' αυτούς και γι' αυτό τους έχουμε στην ομάδα για να παίζουν τους ρόλους τους.

    Τον Καστελιόνε τον είχαμε στην αρχή σαν αντι-Μάκο και τον βλέπω με κείνα και με τούτα, να γίνεται αντι-Μαϊστόροβιτς και να παραδέρνει σαν κεντρικός αμυντικός. pgss εγώ νόμιζα ότι ο Καστελιόνε θα έχει ρόλο ανασταλτικού χαφ στ' αριστερά αλλά μάλλον κάνω λάθος. Έτσι και αλλιώς απ' όσα έχω ακούσει, όπως έγραψα και παραπάνω για μπαλαντερ τύπου Μαϊστόροβιτς προαλείφεται...

    Είναι αλήθεια ότι κλειδιά του ρόστερ θ' αποδειχθούν οι Σμόγιε και Όμο και το κατα πόσο μπορούν ν' ανταποκριθούν στους ρόλους τους στην άμυνα. Και οι δύο έχουν προβληματικό παρελθόν κατά τη γνώμη μου. Ίσως μάλιστα και ο δανεισμός του Χετεμάι που ανακοινώθηκε σήμερα να μην έπρεπε να γίνει, όχι γιατί πρόκειται για κάποιο σπουδαίο παίκτη αλλά θα υπήρχε μια έξτρα αμυντική λύση. Η άμυνα είναι η βάση της απόδοσης και τουλάχιστον 2 χρόνια τώρα ο Πανιώνιος έχει ΚΑΚΗ άμυνα. Τι λέτε γι' αυτό κ. Καρπετόπουλε. Μήπως και ένας λίγο πιο αξιόπιστος αμυντικός χρειαζόταν εν τέλει;

    Για την επίθεση, υποτίθεται ο Pιέρα μπορεί να παίξει και φουνταριστός ή όχι και ανησυχεί ο κ. Καρπετόπουλος, μη δεν βγει ο Μπόσκο; Και αν είναι έτσι αυτοί που ξεσκίστηκαν να διώξουν Γκονζάγκα και Λουρέντζο τι λένε; Ο Λουρέντζο δεν είναι φορ αλλά είχε καλύτερη αίσθηση του γκολ μέσα στην περιοχή απ' οποιοδήποτε φορ είχε ο Πανιώνιος τα τελευταία 3 χρόνια.

    Τέλος πάντων, πολλά λόγια και πολλή ανάλυση για το αυτονόητο συμπέρασμα, πως οι Πανιώνιοι παίρνουμε διαρκείας όχι από περιέργια κ. Καρπετόπουλε (άραγε θα τα κάνουμε μπάχαλο και φέτος;) αλλά γιατί υποστηρίζουμε την ομάδα και θα είμαστε δίπλα της και στις νίκες και στις ήττες. Οι "λίγο" Πανιώνιοι ας έρθουν δίπλα μας έστω και από περιέργια και μεις θα προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε μαζί μας. Αλλά να ξέρουν ότι όταν είσαι με μια ομάδα είσαι γιατί κάτι σημαίνει για σένα η συλλογικότητα της και όχι για να νικάς και μόνο.

    Θέλουμε τον βελτιωμένο Πανιώνιο και μεις και γι' αυτό πασχίσαμε για τα διαρκείας όσο μπoρούσαμε και μακάρι στην πρεμιέρα να κεράσουμε Φερέρο σοκολατάκια τον φιλο κ. Αντώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ νόμιζα ότι ο Καστελιόνι θα παίξει κόφτης. Προσπαθώ να καταλάβω τι ρόλο θα έχει και ο Ρεκόμπα αλλά και ο Κουμορτζι σε αυτο το 4-4-2.

    Απο κει και πέρα όλα αυτά είναι λόγια του αέρα (έπεα πτερόεντα που λέγανε και οι παλιοί). Μόλις αρχίσουν τα φιλικά και τα παιγνίδια θα δούμε που πάει το πραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα θέματα του Λίνεν τα έχουμε εξαντλήσει. Είναι βέβαιο πάντως ότι ούτε ο Λίνεν είχε λύσει όλα του τα προβλήματα και κοιμόνταν στον πάγκο, ούτε η ομάδα ήταν υπερπλήρης. Το αν για τον οποιονδήποτε λόγο ο κος Φερέρα αποδειχθεί καλύτερος από τον Γερμανό, θα είναι ευχάριστο για την ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι γνωστοι βερμπαλισμοι του δηθεν Πανιωνιου και νεονεοσμυρνιωτη τζουτζουκου.
    Κανε μας τη χαρη και τραβα στο λιμανι κολοτουμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.