Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Καλούδια από τη συνέντευξη Τσακίρη

Μπαίνοντας κάποιος στη σελίδα της realnews μπορεί να κατεβάσει το realsport σε pdf και να διαβάσει τη συνέντευξη Τσακίρη. Παραθέτω μερικά καλούδια που δεν τα είχε το κομμάτι που δημασιεύτηκε στο διαδίκτυο.

"Τηλεοπτικό συμβόλαιο...
Ο Πανιώνιος παίρνει 500.000- 600.000 ευρώ παραπάνω από τις ομάδες που ανέβηκαν. ∆εν έχω παράπονο από αυτό, ούτε και από το γεγονός ότι παίρνουμε 2,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις μεγάλες ομάδες που παίρνουν 6 εκατ. ευρώ. Εχω παράπονο σε σχέση με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης που είναι 1,5 εκατ. ευρώ παραπάνω. Κι αυτό έγινε σε ανύποπτο χρόνο όταν, επί Πηλαδάκη, αθετήθηκε μια συμφωνία που είχε γίνει με Τζίγγερ, Κόκκαλη, Μποροβήλο. Και εγώ ήμουν μέσα. Είχαμε βρει μια άλλη φόρμουλα.

Πρόταση
του έγινε να αναλάβει άλλη ομάδα και
πριν ασχοληθεί με τον Πανιώνιο, αλλά και μετά. Ονομα δεν μας είπε, αλλά
άφησε να εννοηθεί ότι είναι στις θεωρητικά μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος."


∆ΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ
Να τρελάνει... τελείως τους «πάνθηρες» πήγε ο ΚώσταςΤσακίρης, αλλά δεν του βγήκε
η κίνηση που επιχείρησε. Ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου ήθελε να φέρει στη Ν. Σμύρνη τον Ρικέλμε (φωτ.), τον Παλέρμο και τα άλλα αστέρια της Μπόκα Τζούνιορς. Για ένα μεγάλο φιλικό. Ομως, οι Αργεντινοί, που θα παίξουν με τον Αρη στις 5 Αυγούστου, ζήτησαν 180.000 ευρώ. Ποσό που ο Τσακίρης θεώρησε υπερβολικό κι έτσι η πρότασή του για φιλικό την 1η Αυ-
γούστου αποσύρθηκε.

Το τελευταίο είναι ένα σχόλιο από την προηγούμενη σελίδα από αυτές της συνέντευξη αλλά πιστεύω ότι προέρχεται από τη συζήτηση στο γραφείο του Τσακίρη γι αυτό και το βάζω.

Σχόλια δικά μου:
α) Καλά έκανε και δεν δέχτηκε τα 180000 ευρώ για ένα παιγνίδι. Για να τα βγάλουμε θα έπρπε να πουλήσουμε πάνω από 8000 εισιτήρια και να πάρουμε και καμιά 50000 ευρώπουλα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πράγμα ανέφικτο για 1η Αυγούστου που όλη η Αθήνα λείπει.
β) Δεύτερο και σημαντικότερο. Ο πρόεδρος λέει ότι μας ρίξανε στα τηλεοπτικά. Γιατί να μη μας ρίξουνε; Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν πάνω από 5000 διαρκείας και μεις πέρσι μόλις 977. Να γιατί ο αριθμός των διαρκείας είναι πολύ σημαντικός. Με τι μούτρα θα πάει η διοίκηση να διεκδικήσει περισσότερα λεφτά από τα τηλεοπτικά; Με τα δυό μας κύπελλα και το βαλκανικό; Αυτά δεν βλέπουν τηλεόραση. Με το γεγονός ότι είμαστε μετα το ΠΟΚ και τον ΠΑΟΚ η πιο πετυχημένηελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα; Ούτε αυτό βλέπει τηλεόραση. Ότι φτάσαμε σςτους 8 του κυπελούχων ή ότι αποκλείσαμε την Αθλέτικο Μαδρίτης, την Τβέντε, την Ουντινέζε και τη Σοσώ. Ούτε αυτά βλέπουν τηλεόραση. Μπορεί ο Ηρακλής να μην τα έχει δει ούτε στο ονειρό του ακόμα και στην εποχή του μεγάλου Βάσια όμως έχει ένα σημαντικό αριθμό φιλάθλων που τον ακολουθεί αρκετά (με βάση τα διαρκείας και τα εισιτήρια) μεγαλύτερο από τον δικό μας.

Είναι συνεπώς το πιο σημαντικό ζήτημα ο αριθμός των διαρκείας. Και η προσπαθεια πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβρη. Μάλιστα εγώ θα πρότεινα στην ΠΑΕ πριν την αρχή του δευτέρου γύρου να βγάλει εισιτήρια διαρκείας για τον δεύτερο γύρο για όσους δεν έχουν προμηθευτεί διαρκείας. Είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μεγάλο αριθμό τα επόμενα χρόνια. Πριν μερικά χρόνια υπήρχε η δικαιολογία ότι υπήρχε ο Μπέος. Τώρα Μπεος δεν υπάρχει αντίθετα υπάρχει Ρεκόμπα και Εστογιάννωφ. Η γνώμη μου είναι ο δεν νοείται άνθρωπος που αγαπά τον Πανιώνιο χωρίς διαρκείας. Αυτό πρέπει να περάσει μέσα στον κοσμο στη διαρκεια της χρονιάς και αυτός είναι ένα από τα στοιχήματα μας. Όπως έγραψε και ο Vassilis στο μπλόγκ του brfunatic θα πρέπει η ΠΑΕ να βρεί τους παλιούς μετόχους, η λέσχη τα παλιά μέλη του ΣΦΟΠ ο σύλλογος παλαιμάχων τους βετεράνους του συλλόγου και όλοι εμείς τους γνωστούς μας. Σκεφτείτε μόνο πως η διοίκηση της ΠΑΕ θα μπορεί να διαπραγματευθεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Πανιωνίου αν σε 3 χρόνια ο αριθμός των διαρκείας έχει φτάσει τις 5000. Πόσα έσοδα θα υπάρχουν απο χορηγίες, διαφημίσεις σε φανέλες κλπ.
γ) Μήπως η ομάδα που του προτάθηκε να αγοράσει ήταν ο ΠΑΟΚ για τον οποίο κατά καιρούς έχει πει καλά λόγια ο κύριος Τσακιρης; Ή μήπως ο Άρπαγας, καθώς έχει οικονομικά προβλήματα και ένας πρόεδρος που να χώνει (κατά την ποδοσφαιρική έκφραση) 3 και 4 εκ. το χρόνο δεν θα του κακόπεφτε. Φαντάζομαι και την στιχομυθία: Τι θες βρε Κωσταντίνε με αυτούς; Αυτοί δεν γεμίζουνε ταξί. Ελα σε μας που ειμαστε πολλοί να αποκτήσεις και δύναμη να βγάλεις και κέρδος. Η απάντηση είναι ότι δεν είμαστε τόσο λίγοι όσο νομίζετε και θα το αποδείξουμε.

ΕΜΠΡΟΣ ΣΜΥΡΝΙΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ.

Τέλος θα προτείνω και στα υπόλοιπα μπλογκς εκτός από ερωτήσεις για τον προεδρο να μαζέψουμε και όλες αυτές τις προτάσεις που κατα καιρούς έχουν γραφτεί και να τις στείλουμε και αυτές στην ΠΑΕ. Ο πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε γιατί οι οργανωμένοι που ηταν στο ΔΣ δεν προσκόμιζαν προτάσεις. Σε αυτό μπορούμε νομίζω να βοηθήσουμε .

5 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση.Βρισκω εξαιρετικη την ιδεα σου για διαρκειας β γυρου.
    Ενα σχολιο που μου διεφυγε στη συνεντευξη Τσακιρη ειναι οτι ο ανθρωπος λεει οτι δεν υπαρχουν στελεχη γενικως στον χωρο του ποδοσφαιρου.Προφανως τον απασχολει το θεμα και δεν εχει βρει λυση.Παρ'ολ'αυτα,πιστευω οτι στα τεχνοκρατικα κομματια που πασχουμε δεν πρεπει κατ'αναγκη να διοικησουν στελεχη που προερχονται απο τον ποδοσφαιρικο χωρο-αφου δεν υπαρχουν.Αντιληψη και ορεξη για δουλεια χρειαζεται ωστε να στηθουν μηχανισμοι που θα θα τρεχουν την ομαδα.Μαζι και με καποιους ρομαντικους,τιμιους ερασιτεχνες που επισης χρειαζονται.
    Η ισορροπια στην οποια αναφερεται ο Τσακιρης πρεπει πρωτα να υπαρξει σε διοικητικο επιπεδο.
    Τελος,ελπιζω απο τα λεγομενα του,να δραστηριοποιηθει και στο παραγοντικο κομματι φετος.Η απουσια μας περυσι ηταν εκκωφαντικη και οι συνεπειες της συχνοτατες,οπως θυμαστε.
    Κατα τ'αλλα,συμφωνω εμπαθεστατε,ειμαστε αντιεμπορικοι,γι'αυτο φετος ολοι μεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην ξεχνάμε ότι η Π.Α.Ε δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώνυμη εταιρεία θεαμάτων. Δεν χρειάζονται παντού εξειδικευμένα στο ποδόσφαιρο στελέχη. Γιά να μην αδικήσω και κανέναν ας μη θεωρήσω ότι όλοι στον Πανιώνιο είναι ερασιτέχνες. Σίγουρα όμως δείχνουν να μην έχουν όραμα και κίνητρο. Ή κάποιος τους φρενάρει...

    Το να έχεις έμπειρα στελέχη στα οικονομικά ή στις δημόσιες σχέσεις δεν είναι δύσκολο. Όταν σκέφτομαι δημόσιες σχέσεις έχω πάντα στο μυαλό μου τον Κοέν που κατάφερε να κάνει συμπαθή τον Μητσοτάκη... Όταν μπορεί να γίνει αυτό, φαντάζομαι ότι είναι πολύ ευκολότερο να πουλήσεις 4.000 διαρκείας ύστερα από μιά σωστή καμπάνια και κάποιες οργανωμένες εκδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθομαι και σκεφτομαι οτι λεμε ολα αυτα που λεμε, τη στιγμη που το brand Πανιωνιος πασχει σε πρωτογενες επιπεδο καθως ειναι ασυνεπες προς τον πελατη.
    Απο την προσγειωμενη και σταθερη Γερμανικη προσεγγιση(με σαφεστατο κοινωνικο στιγμα)στις υπερατλαντικες υπερβασεις και στη χαρα του lifestyle.
    Τωρα,ενα μιγμα μοχιτο,ταπας και βελγικης σοκολατας με βαλκανικη μουσικη υποκρουση.Και με δανεικους χορευτες.
    Αυριο,ποιος ξερει?
    Πρεπει τελικα,διοικηση και κοσμος να αποφασισουμε τι θελουμε.
    Το εργο του κ.Τσακιρη η οποιας διαδοχης καταστασης πρεπει κατα τη γνωμη μου να ειναι προς αυτη την κατευθυνση,με οραμα και συνεπεια σε βαθος χρονου.
    Και να μην ξεχναει οτι η συντριπτικη πλειονοτητα του Πανιωνιου Κοσμου δεν ειναι οι οργανωμενοι.
    Ειναι ο μακροκοσμος και οχι ο μικροκοσμος.
    Περαν τωρα των 3.000-4.000 ψιλοστανταρ γενικοτερα,υπαρχει αλλη μια κρισιμη μαζα που ζηταει μεν ονοματα και αποτελεσματα για ναρθει αλλα απομακρυνεται οταν αυτα αποδειχθουν πυροτεχνηματα,καλη ωρα περυσι.
    Και για να μην αποδειχθουν πυροτεχνηματα θελεις οργανωση και καθαρα μηνυματα στους πελατες σου,υπαρχοντες και δυνητικους.
    Αλλιως,τη μια θασαι οπαδος,την αλλη επιχειρηματιας και οι αντιφασεις θα συνεχιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Τσακίρης έχει τρία χρόνια και πάει στα τέσσερα στην ομάδα. Έχει λοιπόν κάποια δεδομένα της τρέχουσας δυναμικής της από πλευράς οπαδών αλλά και πιθανότατα πρέπει να έχει και στοιχεία των περιθωρίων που έχει αυτή η δυναμική ν' αυξηθεί. Ο Πανιώνιος σίγουρα δεν είναι η ομάδα με τις στρατιές των οργανώμένων οπαδών και πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει έτσι και από τη φύση της ομάδας και αυτών που αντιπροσωπεύει. Συνεπώς τα περιθώρια αύξησης της δυναμικής του βρίσκονται στο γκρουπ του οπαδού οικογενειάρχη με την οικογένεια του και στο γκρουπ των ανθρώπων που από ιδιοσυγκρασία απεχθάνονται το κατεστημένο και πιθανότατα ο Πανιώνιος μπορεί να τους αντιπροσωπεύσει. Αυτά τα target groups είναι δυσπροσέγγιστα και αβέβαια. Κατ' αρχάς πρέπει να τους πείσεις ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν το βασικό, να 'ρθουν στο γήπεδο. Οι άλλες πηγές αύξησης της δυναμικής είναι το στοιχείο με προσφυγικές καταβολές όπου χρειάζεται να υπερκερασθεί το καπέλλωμα από τον "άρπαγα" και να τονισθεί η ιστορία του συλλόγου από τα σχολεία της περιοχής ξεκινώντας (μια προσφορά σχετικών βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες όπως "Η Σμύρνη του Πανιωνίου" του Π. Λινάρδου δεν θα ήταν κακή ιδέα)και το στοιχείο των νοτιοανατολικών προαστείων που χρειάζονται κινήσεις αδελφοποίησης του συλλόγου με περισσότερα μικρότερα σωματεία των περιοχών αυτών.

    Έχοντας λοιπόν πιστεύω αρκετά δεδομένα πλέον υπ' όψη του ο κ. Τσακίρης θα μπορούσε να κινείται με κάποια φειδώ και σύνεση μεν αλλά με τρόπο αναπτυξιακό με λογικά σχέδια και πλάνα. Αυτή είναι η πραγματική αρετή του επιχειρηματία δηλαδή το να σταθμίζει τις δυνατότητες που έχει και να κινείται ανάλογα πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα αναλόγως των περιστάσεων.
    Το να βάζει 2 και 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την τσέπη του προφανώς δεν είναι δυνατό να γίνεται συνέχεια αλλά από την άλλη τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο τώρα και μέχρι πρόσφατα μόνο σπασμωδικά κινήθηκε οπότε δεν ήταν δυνατόν να περιμένει να ευδοκιμήσει η επένδυσή του. Ας δώσει λοιπόν πέραν των συνεντεύξεων φυγής ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό του και στους συνεργάτες του να χειριστούν τα θέματα από δω και μπρός με πραγματικό ενδιαφέρον και συνεχή επίβλεψη και στο τέλος αυτού του χρονικού περιθωρίου βγάζει τα συμπεράσματά του και αποφασίζει αν ζηλεύει τον κ. Λιανό ή όχι. Σημειώνω δε πως αν θέλει επαγγελματίες στελέχη, υπάρχουν αλλά είναι ένα περαιτέρω ακριβό overhead (πχ οι Άραβες της Νοτς Κάουντυ στην Αγγλία έκαναν "χρυσό" τον Έρικσον για να κάνει αυτή τη δουλειά και να τους οργανώσει ώστε να ανέβουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο απο την 4η κατηγορία στα σαλόνια). Υποτίθεται λοιπόν πως στον Πανιώνιο έχουμε μερικούς ανθρώπους που έχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και έχουν εμπειρίες και μερικοί έχουν και οικονομοργανωτικές εμπειρίες μάλιστα. Ας τους εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε. Τέλος και ο προπονητής μας υποτίθεται ότι βοηθάει πέραν της τεχνικής εργασίας και σε τέτοια θέματα. Ας μη ζητάμε λοιπόν υπερβολές αλλά ας προσπαθήσουμε με συνοχή και ενδιαφέρον για το καλύτερο χωρίς την καταστροφική περυσινή εσωστρέφεια και χωρίς την χωρίς όφελος αυτοκαταστροφική εξωστρέφεια των προσφάτων συνεντεύξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια παρατήρηση, σήμερα 22 Ιουλίου ένα ολόκληρο μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, με καθυστερημενη την διαφημιστική κλαμπάνια της ΠΑΕ, χωρίς να παίζουμε στην Ευρώπη, χωρίς πρόνομια για τους κατόχους των διαρκείας, περάσαμε τον περσινο αριθμό εισιτηρίων και νομίζω ότι κάναμε ρεκόρ. Η κινητοποίηση κυρίως των απλών Πανιώνιων αρχίζει να αποδίδει.
    Ακόμα και αν δεν πιάσουμε τον φιλόδοξο στόχο των 3000 διαρκείας κάνουμε ένα καλό βήμα να ξαναφέρουμε τον κόσμο και κύρια τις οικογένειες στο γήπεδο.

    Η ευθύνη του κυρίου Τσακίρη μετά από αυτή την κινητοποίηση είναι να οργανώσει σωστά την ΠΑΕ για να κρατηθεί αυτός ο κόσμος και να πλαισιωθεί και από νέους πελάτες των διαρκείας τον Δεκέμβρη και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.