Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Πικρές Αλήθειες

Γράφει σήμερα ο Καρπετόπουλος μερικά πράγματα που με πληγώνουν όσο τα σκέφτομαι(http://www.sport-fm.gr/article/197608):
"Ποδόσφαιρο

Γιατί μια ελληνική ομάδα δεν μπορεί να παίξει το ποδόσφαιρο που παίζει η Αρσεναλ; Η απάντηση είναι γιατί δεν το θέλει. Οταν κάτι, το θέλεις, δηλαδή το έχεις στόχο, υπάρχει και περίπτωση να τα καταφέρεις. Οταν δεν το έχεις στόχο αποκλείεται το πράγμα να σου κάτσει.

Τι πουλάει η Αρσεναλ; Ποδόσφαιρο. Τι πουλάνε οι ελληνικές ομάδες; Πολλά άλλα εκτός από ποδόσφαιρο. Πουλάνε (πουλάμε) οπαδισμό, νίκες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, γκρίνιες για τη διαιτησία και μάλιστα πολύ ακριβά. Ποδόσφαιρο όχι.

Σκοπός

Πουλάω ποδόσφαιρο σημαίνει ότι έχω μια εταιρεία που ο σκοπός της είναι να παρουσιάζει μια ομάδα που να παίζει το ποδόσφαιρο που διασκεδάζει το κοινό. Ακόμα πιο πολύ θα 'λεγα ότι ο σκοπός είναι το κοινό αυτό να το εθίσεις, να το φέρεις δηλαδή σε ένα σημείο που να μην μπορεί χωρίς εσένα, γιατί αυτό που του παρουσιάζεις το γεμίζει, το κάνει να νιώθει τυχερό που συμμετέχει. Εδώ η χαρά είναι συνώνυμη των τίτλων: για να χαίρεσαι πρέπει να κερδίζεις. Το αν τον πρωταθλητισμό τον πληρώνεις ακριβά, το αν δεν βγάζεις ποδοσφαιριστές, το αν τελικά κερδίζεις χωρίς να προοδεύεις, δεν προβληματίζει.

.....

Οι άλλοι, όμως; Εγώ στο ελληνικό πρωτάθλημα βλέπω 7-8 ομάδες με ταβάνι την 4η-5η θέση. Κι όμως, ούτε οι άνθρωποι που διοικούν τις ομάδες αυτές δεν προτάσσουν ως στόχο τη δημιουργία θεαματικών ομάδων, που να δίνουν στον ποδοσφαιρόφιλο έναυσμα να πάει στο γήπεδο. Αλλάζουν προπονητές, ποντάρουν σε συντηρητικούς μέντορες του 1-0, πωρώνουν οπαδούς, υιοθετούν αντιλήψεις όσων κάνουν πρωταθλητισμό, ακόμα κι αν ο στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

Τάχα μου

Θα πει κάποιος ότι δεν έχουν τον Βενγκέρ. Ενώ αν τον είχαν, θα τον άφηναν τάχα μου να δουλέψει…
"

Και σκέφτομαι φωναχτά και δεν με ενδιαφέρει αν στραβομουτσουνιάσει ο Διογίτο ή αν στεναχωρηθεί ο Τσακίρης.
Εναν τέτοιο προπονητή εμείς είχαμε. Τον λέγανε Λίνεν και τον διώξαμε γιατί ..., γιατί ακόμα δεν καταλάβαμε γιατί. Και τώρα έχουμε τον Αιμιλιάνο Φερέρα που σαν νέος Ζαπάτα πάει εκατό χρόνια μετά να καταλάβει τη Δευτέρα τα τείχη της δικής μας πόλης του Μεξικού. Μόνο που ο αυθεντικός είχε τον κόσμο πίσω του, ενώ ο δικός μας έχει τον Όμο και τον Μπαρόνι.

Υ.Γ. Τον είχαμε και τον χάσαμε. Και τώρα αντε βρες αντικαταστάστη.

12 σχόλια:

  1. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Κατ'αρχήν στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρικές αρχές,οι παράγοντες,οι διαιτητές και οι δημοσιογράφοι νομίζουν ότι το πρωτάθλημα διοργανώνεται για να βγαίνει ο ΠΑΟ κι ο Ολυμπιακός στο CL.Ποιοί καλοί παίκτες λοιπόν θα πάνε στις ομάδες που έχουν ταβάνι την 5η θέση;Ποιός πρόεδρος θα επενδύσει σε τέτοιες ομάδες;Τέτοιες ομάδες φωτοβολίδες που να παίζουν καλή μπάλα οφείλονται μόνο σε χρονικές συγκυρίες όπου πολλοί καλοί παίκτες συναντώνται εκεί πριν αποχωρήσουν για τα "μεγάλα σαλόνια".
    Όσο η νοοτροπία της άρχουσας τάξης παραμένει ίδια αυτή θα είναι και η μοίρα των μικρομεσαίων ομάδων.Να παλεύουν για το βαθμουλάκο είτε για να κρατηθούν στην κατηγορία είτε για μια θέση στην Ευρώπη μήπως και ο κακομοίρης πρόεδρος πάρει πίσω κάποια από τα λεφτά του.

    ΥΓ.Μην ξεχνάς ότι όταν έφυγε ο Λίνεν είχε ήδη παγιδευτεί κι αυτός στη νοοτροπία του 0-0 και του 1-0.Αν αυτό έγινε με δική του ευθύνη η άλλων δεν μπορώ να το ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Λίνεν δεν είναι απλά ένας προπονητής. Είναι πάνω απ' όλα ένας καταπληκτικός άνθρωπος και μια σπουδαία προσωπικότης. Ο οποιοσδήποτε Τσακίρης είναι πολύ μικρός μπροστά του. Γι αυτό και τσακώθηκαν. Θυμηθείτε την συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία στις 20/11/2008
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=20.11.2008,id=82696740,88351652

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι δεν το δεχομαι ότι ειχε παγιδευτεί στη λογικη του 0-0. Πριν φύγει είχε αποτελέσματα με ΑΕΚ 2-2, με Εργοτέλη 5-2 κλπ. Στον ΠΑΟΚ έπαιξε καταπληκτικά. Στα άλλα συμφωνώ με τον Γκρινιάρη αλλά και τον steve

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανένας δεν αμφισβητεί την προσωπικότητα Λίνεν. Πλην όμως ο άνθρωπος είχε εγκλωβιστεί στην πολιτική "Σούπερ Μάρκετ" νέων παικτών για μεταπώληση, της εργοδοσίας του και των εντεταλμένων της (το είπε και ο ίδιος άλλωστε)και είχε αποδεχτεί να την "τρέξει", αποκτώντας, από ένα σημείο και μετά, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Το Λίνεν προφανώς δεν τον κρίνουμε για την εν γένει κοσμοθεωρία του αλλά σε συνάρτηση με το τι μπορούσε υπό δεδομένες περιστάσεις να προσφέρει στην ομάδα. Και είναι σαφές ότι είχε τέτοια προσωπικότητα, που ενέπνεε παίκτες και φιλάθλους.
    Το κακό είναι πάντως κυρίως το τι έγινε μετά την αντικατάσταση Λίνεν. Τυφλή εκκαθάριση, αδυναμία πλήρωσης των κενών, αναξιόπιστη τεχνική ηγεσία. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ως τώρα είναι αποτυχημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο doctor της παρεας πιστευω θαχε πολλα να πει για τη ''ζημια'' που εκανε ο Λινεν στον Τσακιρη.
    Το κακο ειναι οτι ο Γερμανος ''μιλησε''στον ψυχισμο των Πανιωνιων,κατι που αδυνατει να κανει ο Φερερα.
    Κι ο Τσακιρης ψαχνει να βρει τι φταιει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά τώρα Zamis, μακάρι το πρόβλημα με Φερέρα να 'ταν ότι μόνο δεν μπορεί να μιλήσει στον ψυχισμό μας. Εδώ υπάρχουν πολύ πιο βασικά προβλήματα σε αυτή την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ξερω μωρε Iwn,για τις τοποθετησεις του και ολο αυτο που εκπεμπει ως προσωπικοτητα λεω μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Λινεν μας εδωσε οντοτητα και αξιοπρεπεια σαν ομαδα αλλα και ατομικα στον καθενα.Στα οσα χρονια παρακολουθω τον Πανιωνιο(και ειναι πολλα...)ποτε δεν αισθανθηκα οπως στα 2,5 χρονια που ειχαμε προπονητη αυτη την προσωπικοτητα του ποδοσφαιρου.Ο Λινεν μας εκανε ολους υπερηφανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. OK zamis. Το καταλαβαίνω όπως και όλη τη θλίψη που δημιουργεί το γεγονός ότι από εκεί που είχες ένα προπονητή που ενέπνεε, έστω και με ελαττώματα στο κοουτσάρισμα, τώρα έχεις έναν απόμακρο πειραματιζόμενο μάνατζερ, που έχει ήδη βρεθεί ψευδόμενος όταν επιβεβαίωνε πληρότητα και ετοιμότητα, που έχει φέρει στην ομάδα ποδοσφαιριστές σε άλλες αντ' άλλων θέσεις, που έχει φέρει στην ομάδα ποδοσφαιριστές με προβλήματα τέτοια, που ακόμα δεν μπορούν να παίξουν, που έχει με την πεισματική στάση του απωλέσει βασικούς βαθμούς για την ομάδα και που δεν έχει ως τώρα το θάρρος ανάληψης των ευθυνών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Λίνεν είχε κουσούρια, όμως μας πήγε πολύ μπροστά. Αν δεν είχε και αυτά τα κουσούρια δεν θα ερχόταν ποτέ στον Πανιώνιο.

    Το πρόβλημα είναι ποιος έρχεται στη θέση του. Μετά τον Φερέρα ποιός;

    Το άρθρο λέει ξεκάθαρα ότι σκοπός σου πρέπει να είναι να εθίσεις τους φιλάθλους για να τους κάνεις οπαδούς σου. Είχαμε μπεί ξεκάθαρα σε μια τέτοια διαδικασία. Αν είχε μείνει δυο χρόνια ακόμα χωρίς υπερβάσεις πιστεύω ότι ο αριθμός των εισιτηρίων θα είχε αυξηθεί πολύ. Φέτος με το συναισθηματισμό φτάσαμε στα 2400 διαρκείας, μετά από μια τετραετία με καλή μπάλα και με εναν τέτοιο προπονητή που θα ενέπνεε κύρος και θα έδιωχνε εντελώς την σκιά του Μπέου θα είχαμε πολλά περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Λίνεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο timing. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν γιά ‘μάς ότι ο Φεργκιουσον για την Μάντσεστερ. Καταλαβαίνω ότι το παράδειγμα ακούγεται ακραίο, πιστεύω όμως ότι περιγράφει την αλήθεια. Όπως γιά ‘μάς η εποχή Λίνεν θα είναι αξέχαστη και όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό, άλλο τόσο θα είναι και για τον Γερμανό. Υπήρξε μια έντονη και ισχυρή χημεία, που μοιάζει με ερωτική σχέση. Ίσως γι αυτό και οι απόλυτες αντιδράσεις κατά τον χωρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ σωστα Μανωλη,αν δεν ειχε κουσουρια δεν θα ηταν στον Πανιωνιο.Και ναι,οσο περναει ο καιρος,τοσο θα "μυθοποιειται"η παρουσια του στον Πανιωνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.