Τρεις του Σεπτέμβρη, μανάδες γέροι και παιδιά
στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε
τι φέρνουνε στο βασιλιά
βαθιά γραμμένο στα χαρτιά
Τρείς του Σεπτέμβρη, μάνες γέροι και παιδιά
τραγουδούσε ο Ξυλούρης στη θρυλική πια παράσταση του Μεγάλου Μας Τσίρκου το καλοκαίρι του 73 μέσα στη χούντα. Αναφερόταν στην επανάσταση του 1843 (και όχι κίνημα όπως εκείνο το κατάπτυστο βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού ανέφερε) που έφερε στην Ελλάδα το πρώτο μέτα την επανάσταση του 21 σύνταγμα της.
Περίμενα λοιπον η σημερινή κυβέρνηση να τηρήσει το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα (και μάλιστα ανήμερα στις 3 του Σεπτέμβρη). Το Σύνταγμα λοιπόν αναφέρει ότι από την ημέρα που θυροκολείται το διάταγμα διάλυσης της Βουλής εντός 30 ημερών γίνονται εκλογές. Πηγαίνοντας σημερα ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο και ζητώντας του εκλογές θέτει τον μηχανισμό σε κίνηση. Αν θυροκολληθεί σήμερα όπως πρέπει να γίνει το διάταγμα διάλυσης της βουλής τότε η προθεσμία (σύμφωνα με τα ημερολόγια) λήγει στις 2 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για να δικαιολογηθεί η ημερομηνία που αποφάσισε ο πρωθυπουργός θα έχουμε πάλι νομικίστικα κολπάκια. Επισης στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος (άρθρο 41) αναφέρεται ότι δεν μπορεί για το ίδιο εθνικό θέμα να διαλυθεί και η επόμενη βουλή. Μα να δεν κάνω λάθος και το 2007 και σήμερα το εθνικό θέμα είναι η οικονομία και τα μετρα που θα πρέπει να παρθούν.
Ο νομοθέτης βάζοντας τον όρο εθνικό θέμα ήθελε να αποφύγει τη σημερινή κατάντια όπου ο κάθε πρωθυπουργός θα διάλυε τη βουλή και θα έκανε εκλογές όταν τον σύνεφερε.
Προσωπικά δεν με επηρεάζει γιατί ξέρω τι θα ψηφίσω (ήδη παράγγειλα και δυο πεντόκιλα μαύρο χρώμα για τους 2 τους) αλλά διάολε τι παράδειγμα δίνετε στον πολίτη όταν καταφεύγετε σε τέτοιες τακτικές;
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γκρινιάρη και τον Μίλτο στο μπλόγκ του Ιωνα (http://iwn1998.blogspot.com/2009/09/4.html#comments). Όχι αποχή. Υπάρχουν συνδιασμοί που μαζεύουν 50 ψήφους. Για σκεφτείτε πως θα είναι η φάτσα ορισμένων αν αυτοί μπουν στη βουλή. Ενώ αν δεν ψηφίσει ο κόσμος θα μας δώσουν μόνο τα τελικά ποσοστά (όχι αριθμό ψήφων) και όλα καλά.
Η τελευταία παράγραφος του συντάγματος μας αναφέρει (άρθρο 120): " 4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστεκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία". Δεν νομίζω ότι η αποχή είναι πράξη πατριωτισμού. Και το σύνταγμα δεν καταλύεται μόνο με τη βία. Αρκεί και η αδιαφορία για να περάσει σε αχρηστία.
Πάντα υπάρχει λύση προκειμένου η γυναίκα του καίσαρα να φαίνεται τίμια.Ο Καραμανλής ζήτησε διάλυση της βουλής από τη Δευτέρα,οπότε όλα εντάξει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι απο ενα σημειο και μετα στην Ελλαδα δεν σου κανει τιποτα εντυπωση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι αποχή. Ψήφο κατά συνείδηση και όχι κάτω από το δίλημμα της αυτοδυναμίας. Ψήφο σε όσους φέρουν προ συζήτηση προεκλογικά, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και του λαού και όχι τις ατζέντες των επικοινονιολόγων των κομμάτων. Δεν θέλουμε οράματα στη δεδομένη φάση. Θέλουμε πράξεις και έργα και τήρηση των νόμων. Έτσι απλά χωρίς παχιά λόγια. Δυστυχώς είμαστε σε κατρακύλα γενική, θεσμών αλλά και προσώπων, με ελάχιστους πλεόν ικανούς ανθρώπους ν' ασχολούνται με την πολιτική. Δεν θέλω ν' αναφρθώ και στο ήθος με γενικούς χαρακτηρισμούς αλλά αυτά που έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια δεν φανερώνουν ότι το καλύτερο και σ' αυτό τον τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉμουν χθες στη συναυλία των Χαίνηδων στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Είπαν λοιπόν ότι αν με τις εκλογές άλλαζαν οι καταστάσεις, τότε πιθανόν να ήταν απαγορευμένες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο ειναι παλιο και δεν παυει να ειναι μια λαικιστικη προσεγγιση
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως είναι πολύ παλιό αλλά έχει και μια δόση αλήθειας. Ιδίως στην Ελλάδα με τη συνεχή αλλαγή των εκλογικών νόμων.
ΑπάντησηΔιαγραφήούτε κι εγώ συμφωνώ. έτσι κι αλλιώς οι αλλαγές δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου ή μιας κυβέρνησης. είναι θέμα κοινωνίας και παιδείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήpgss1890 κοίτα το mail σου
ΑπάντησηΔιαγραφή