Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόβλημα από το παρελθόν

Στον sport-fm (http://www.sport-fm.gr/article/194630) δημοσιεύεται μια συνέντευξη του νομικού υπεύθυνου της πειθαρχικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ. Λέει σημαντικά πράγματα για το περιβόητο ματς του 2004, Πανιώνιος-Τυφλίδα:
"Πώς λειτουργεί το σύστημα επιτήρησης που εγκατέστησε το 2005 η ΟΥΕΦΑ;

"Το 2004 είχαμε την υπόθεση Πομπέντα και την υπόθεση του Πανιωνίου (σ.σ. αγώνας ΟΥΕΦΑ την 01/12/2004 με τη Δυναμό Τιφλίδας). Τότε, για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να έχουμε ιδέα από αυτά. Τώρα πια λαμβάνουμε από την αγορά στοιχημάτων κυρίως τις αντικανονικές διαφοροποιήσεις των αποδόσεων και στοιχεία ρευστότητας. .....
Πού βρισκόμαστε στην υπόθεση του Πανιωνίου;

"Ο φάκελος παραμένει ανοικτός. Τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η βιομηχανία του στοιχήματος είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι ο αγώνας στήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχηματικά δεδομένα, και οι δύο ομάδες (σ.σ. Πανιώνιος και Δυναμό Τιφλίδας) ενεπλάκησαν στη χειραγώγηση του παιχνιδιού".

Σε τι έβαλαν στοίχημα;

"Στο αποτέλεσμα ημιχρόνου (0-1) και στο τελικό σκορ (5-2). Παίχτηκαν στην ασιατική αγορά εκατομμύρια ευρώ".

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να εκκρεμούν οι έρευνες;

"Τουλάχιστον ένα έτος και σε μια τέτοια σοβαρή υπόθεση έως 20 έτη. Στην υπόθεση του Πανιωνίου, δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβριο του 2024".

Oι υπόλοιποι σύλλογοι A' και B'Eθνικής, οι οποίοι ναι μεν έχουν κινήσει υποψίες αλλά δεν έχουν προκριθεί φια τις διοργανώσεις της OYEΦA, την γλιτώνουν;

"Σε πρώτη φάση θέλουμε να φέρουμε τις ομοσπονδίες-μέλη μας σε σημείο ώστε, με βάση τις αναλύσεις αυτές, να κινηθούν πειθαρχικά εναντίον αυτών των συλλόγων και ενδεχομένως να τους τιμωρήσουν. Εάν σε μια χώρα λείπει η απαραίτητη αποφασιστικότητα, τότε η ΟΥΕΦΑ θα ασχοληθεί περισσότερο. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ζητηθεί παρέμβαση εθνικών Αρχών, όπως της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (σ.σ. πρώην ΣΔΟΕ)".

Στην υπόθεση του Πανιωνίου η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε πριν από χρόνια ποινική δίωξη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά βήματα προόδου.

"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Ξέρετε, εμείς ως ΟΥΕΦΑ είχαμε παραδώσει το φάκελο του Πανιωνίου στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιώργος Ορφανός) σε επίσημη συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Αθήνα. Από τότε δεν έχουμε καμιά ενημέρωση".

Σύμφωνα με επίμονες φήμες, η Β΄ Εθνική Ελλάδος είναι προβληματική. Η ΟΥΕΦΑ μπορεί να το επιβεβαιώσει;

"Ναι, μπορεί. Στις αρχές του 2009 είδαμε πιο αναλυτικά τα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Ενα πλήθος αγώνων από καθαρά στοιχηματική πλευρά πρέπει να θεωρούνται αντικανονικά. Δεκαπέντε παιχνίδια από το Γενάρη του 2009 και μετά βρίσκονται στο κόκκινο, δηλαδή έχουν πιθανότατα στηθεί. Αλλα επτά παιχνίδια βρίσκονται στο κίτρινο, δηλαδή έχουν πιθανόν στηθεί. Επιπλέον, ένας παίκτης της Β΄ Εθνικής Ελλάδος την άνοιξη του 2009 έκανε δημόσιες δηλώσεις για το πώς είναι η κατάσταση (μου δείχνει ένα άλλο χαρτί)».

Εννοείτε τον Λουκά Καραδήμο της Καλλιθέας; Τέτοιες δηλώσεις στον ελληνικό Τύπο γίνονται γνωστές στην ΟΥΕΦΑ;

«Φυσικά. Εάν δούμε από πιο κοντά ποιοι προΐστανται κάποιων ελληνικών συλλόγων Β΄ Εθνικής -τους ξέρουμε τους προέδρους-, τότε δεν πρέπει πια να νιώθουμε μεγάλη έκπληξη με αυτά που συμβαίνουν».

Γιατί;

«Επειδή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ήδη μία φορά μάς έχει απασχολήσει σε παιχνίδι της ΟΥΕΦΑ (σ.σ. σε σχέση με στήσιμο αγώνων για στοίχημα), είναι τώρα πρόεδρος συλλόγου Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο». "

Ο κύριος αυτός φωτογραφίζει κάποιον. Ποια ομάδα απασχόλησε την ΟΥΕΦΑ σε παλιότερο στημένο παιγνίδι και είναι τώρα πρόεδρος ομάδας Β Εθνικής; Αυτή η μελανιά που κάποιοι δημιούργησαν θα μας κυνηγαει για χρόνια ακόμα.

Πάμε παρακάτω: Σύμφωνα με τα στοιχηματικά δεδομένα η ΟΥΕΦΑ αλλά και οι μπουκ είναι πεπεισμένες ότι όχι μόνο ο αγώνας στήθηκε αλλά ενεπλάκησαν και οι δύο ομάδες. Τα στοιχηματικά δεδομένα είναι απλά στατιστικά. Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Αυτό που καταλαβαίνω ότι περιμένει η ΟΥΕΦΑ είναι να μιλήσουν οι παίκτες όταν θα σταματήσουν το ποδόσφαιρο. Επίσης φοβάμαι ότι το ματς αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει κάποιον παράγοντα μας που τώρα δεν είναι σε μας αλλά σε άλλη ομάδα. Επίσης τα 20 χρόνια μου φαίνονται εξωπραγματικά. Η ΟΥΕΦΑ μάλλον θα πιέσει την ΕΠΟ για να πάρει μέτρα. Δυστυχώς η σημερινή ΠΑΕ Πανιώνιος είναι συνέχεια της ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος και συνεπώς κουβαλάει και όλες τις υποχρεώσεις εκείνης της ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.