Ο κύριος Τσακίρης αγόρασε τον Πανιώνιο και μπορεί να κάνει ότι θέλει. Από την ανακοίνωση του κρατάω δύο πολύ θετικά πράγματα.
α) Αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συμβεί στην ομάδα από εδώ και πέρα. Αυτό είναι θετικό γιατί αν η ομάδα πάει καλά θα ξέρουμε σε ποιον να δώσουμε τα εύσημα. Αν η ομάδα πάει φούντο επίσης δεν θα μπορούν διάφορα παπαγαλάκια να φορτώσουν τις ευθύνες αλλού.
β) Μας ξαναθύμισε την ομιλία του το 2006, μια ομιλία που επιτέλους μπορεί να ρίξει φως στο τι στο διάολο έγινε με τον Λίνεν:Αντιγράφω:
"Στο πρόσωπο του κυρίου Έβαλντ Λίνεν βρήκαμε τον άνθρωπο που θέλουμε. Το βιογραφικό, η προϋπηρεσία και το έργο του αποτελούν την καλύτερη εγγύηση επιτυχίας.
- Θέλουμε να μας μάθει να δουλεύουμε. Σε όλες τις ομάδες όπου εργάστηκε είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Είχε αγωνιστικές επιτυχίες, ανέδειξε παίκτες και ? κυρίως ? άφησε πίσω του στέρεες βάσεις και υποδομές.
- Έχει εμπειρία σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης μιας ομάδας. Μπορεί να οργανώσει το τμήμα σκάουτινγκ, τα παιδικά και εφηβικά τμήματα και να δώσει στην ομάδα μια συγκεκριμένη αγωνιστική κατεύθυνση. (Ίδιο σύστημα σε όλες τις ηλικίες).....
Δεν θα κριθεί μόνο από τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως από το τι θα αφήσει πίσω του όταν αποχωρήσει από το σύλλογο. ....
Την πρώτη 3ετία, όταν θα βάζουμε τις βάσεις της νέας μας ομάδας, να μην κινδυνεύσουμε ποτέ ξανά με υποβιβασμό.
- Οι σχετικά μετριοπαθής βαθμολογικοί εξυπηρετούν τον στρατηγικό μας στόχο για ανάδειξη νεαρών παικτών.
- Μετά από μία 3ετία σταθερά στην πρώτη 8άδα του πρωταθλήματος και να διεκδικούμε την έξοδό μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Πολιτική μεταγραφών 2006: Λιγότεροι παίκτες, μεγαλύτερης αξίας
- Δεν θέλουμε πολλούς μέτριους, αλλά λίγους αρκετά καλούς και χώρο για νέους παίκτες
- Προσπάθεια δημιουργίας κορμού και μείωση των αλλαγών παικτών.
- Άμεση δημιουργία πιο ανταγωνιστικής πρώτης ομάδας
- Δημιουργία προϋποθέσεων ανόδου νεαρών παικτών στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας
"
Προφανώς το τι άφησε πίσω του φεύγοντας σε επίπεδο ακαδημιών που να δουλεύουν όλες με το ίδιο σύστημα κλπ είναι ο κύριος λόγος της απόλυσης του. Λυπάμαι που έπρεπε να φάμε 3 σε ένα ημίχρονο από τον Αστέρα για να δημοσιοποιηθεί αυτό το ξεχασμένο από όλους μας κείμενο.
Δεν συμφωνώ με τον λόγο της απόλυσης του, βασικά διαφωνώ με την αντίληψη του γενικού δερβέναγα, πιστεύω στην συλλογική δουλειά από μια πλειάδα στελεχών αλλά τουλάχιστον μαθαίνουμε το λόγο από επισημα χείλη.
γ) Παραδέχεται την κακή επικοινωνιακή πολιτική της ΠΑΕ λέγοντας "Όταν πήρα την ομάδα, έθεσα ένα πενταετές πλάνο, το οποίο λόγω της ανύπαρκτης επικοινωνιακής μου πολιτικής τα τελευταία χρόνια και λόγω της εξόδου της ομάδας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταφέραμε να το ξεχάσουμε τελείως. Μακάρι να σας το υπενθύμιζα μετά από 3 νίκες και όχι σήμερα". Μά κύριε Τσακίρη αυτό το φωνάζουμε καιρό εδώ. Το να το παραδέχστε είναι κάτι θετικό, είναι μια αρχή που όμως θα μείνει μισή αν δεν διορθωθεί.
(Ξέρω τα θετικά είναι τρία και όχι δύο αλλά και οι τρεις σωματοφύλακες δεν ήταν τέσσερις;).
Υπάρχουν όμως και αρνητικά. Και δεν είναι λίγα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άρνηση της πραγματικότητας. Μας γράφει ο κύριος Τσακίρης: "Κρατήσαμε τους 4 από του 5 πρωτοκλασάτους παίκτες (Τσίνο, Λόλο, Κουμο, Μανιάτη) και στη θέση του Μάκου φέραμε παίκτη αρχηγό ομάδας Α’ Εθνικής Αργεντινής με 150 παιχνίδια τα τελευταία 5 χρόνια.
2. Ιδιαίτερα για τον Λόλο, αγοράσαμε τα δικαιώματα του, όπως επίσης και του Ριέρα, δύο παίκτες οι οποίοι ήταν περιζήτητοι στο ελληνικό πρωτάθλημα..
3. Έλειπε φορ, φέραμε τον Μπόσκο, 40 φορές διεθνή Κροάτη με 85 γκολ σε 170 ματς, σε Βέλγιο & Κροατία.
4. Μικρύναμε το ρόστερ στους 27 παίκτες αντί 48, πληρώνοντας μεγάλες αποζημιώσεις σε αυτούς που αποχωρίσανε (λόγω των υψηλών συμβολαίων τους), γεγονός που μας εμπόδισε να αποκτήσουμε 1-2 ακόμα «πρωτοκλασάτους» παίκτες.
5. Εισάγαμε νέους και εξελίξιμους παίκτες, με σκοπό όχι μόνο να συνεχίσουμε την Πανιώνια παράδοση ανάδειξης νέων παικτών (η οποία είχε παγώσει τα τελευταία 3 χρόνια), αλλά και για εξασφάλιση μελλοντικής οικονομικής επιβίωσης της ΠΑΕ (μικρότερα συμβόλαια + μεταπωλητική αξία).
6. Το ρόστερ στήθηκε με γνώμονα να υπάρχει ισορροπία, με βάση τόσο το σύστημα (4-4-2), όσο και την πολιτική συνδυασμού εμπειρίας και νέων παικτών (περίπου 2 παίκτες σε κάθε θέση)."
Που είναι ο Καστελιόνε για τον οποίο είστε τόσο περήφανος κύριε Τσακίρη; Γιατί δεν παίζει; Που είναι οι 2 παίκτες για κάθε θέση στα σέντερ μπακ; Γιατί παίζουμε με σέντερ μπακ παίκτες που πριν έπαιζαν κόφτες; Γιατί αποχώρησαν κάποιοι παίκτες τους οποίους αποζημιώσαμε αδρά που μπορούσαν να προσφέρουν; Αφού έχουμε 2 πάικτες σε κάθε θέση ποιος είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας μας; Ο Ανδριόλας που ο προπονητής δεν τον δοκίμασε ούτε μια φορά το καλοκαίρι με την κανονική ομάδα; Ποιος είναι ο δεύτερος φουνταριστός μας;
Και συνεχίζω. Η λογική αυτή που εκφράζει ο πρόεδρος είναι πολύ σωστή αν ο προπονητής αξιοποιεί όλο το ρόστερ. Στο ματς με τον Εργοτέλη αριστερο χαφ έπαιξε ο Μπαρόνι και όχι ο Κούκετς αν και ο Μπαρόνι είναι αριστερό μπακ. Τουλάχιστον έτσι μας έχουν πει.
Το γράφω και το έχω ξαναγράψει. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.
Γράφει ο πρόεδρος:"Πίστευα και πιστεύω στις ικανότητες του προπονητή." Εγώ δεν πιστεύω κύριε Τσακίρη στις ικανότητες του προπονητή. Αλλά μια που στηρίζετε τον προπονητή στηρίξτε και τους ποδοσφαιριστές και το ρόστερ. Ο Λάτκα και ο Κούκετς που δεν πάιζουν με δικά σας λεφτά αγοράστηκαν. Μακάρι να είσαστε σωστός και να είμαι λάθος. Δεν θα ζητήσω τα λεφτά από τα διαρκείας μου πίσω και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουν όλοι.
Θα υποστηρίξουμε την ομάδα ελπίζοντας σε ανάκαμψη. Θα είμαστε εκεί για να χειροκροτήσουμε κάθε καλή ενέργεια των παικτών μας.
Υ.Γ Ίωνα τα πεντάχρονα σχέδια εισήχθησαν στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 20 και ήταν απόλυτα πετυχημένα καθώς μετέτρεψαν μια αγροτική κατεστραμένη οικονομία από 8 χρόνια πόλεμο σε μια βιομηχανική οικονομία που μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να συντρίψει τελικά την Χιτλερική Γερμανία. Αν δεν υπήρχαν αυτά στην οδό του Σέκερη ακόμα και σήμερα θα ήταν το κέντρο μεταγωγών της Κομαντατούρ. Και στη συνέχεια η οικονομία αυτή ήταν που έστειλε τον Σπούτνικ και τον Γκαγκάριν. Και αν η ΕΣΣΔ κατέρευσε δεν φταίνε τα πεντάχρονα.
Αυτές είναι οι θέσεις του προέδρου. Ποιό ήταν όμως το κείμενο της απόφασης του Δ.Σ; Γιατί αυτό περιμέναμε και όχι διάγγελμα.Τέθηκαν ζητήματα σε ψηφοφορία; Ποιά; Ποιοί μειοψήφισαν; Ποιές οι θέσεις τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως είναι δυνατόν να είναι τόσο αποτυχημένος ένας άνθρωπος, του οποίου το κενό δυστυχώς παραμένει δυσαναπλήρωτο μέχρι και σήμερα;
Ποιο ΔΣ; Η πλειοψηφία των μετοχών μιλάει (πως λέμε στην πόκα ο πεντάφυλλος μιλάει; ε κάτι τέτοιο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνεν τώρα. Η διοίκηση λέει ότι δεν τον πήραμε μόνο σαν προπονητή αλλά και σαν οργανωτή-μάνατζερ-διαχειριστή-αρχισκάουτερ-ακομα και προπονητή ακαδημιών (για να πάιζουν όλες το ίδιο σύστημα). Εγώ αυτά καταλαβαίνω διαβάζοντας αυτά. Σαν προπονητής μπορεί να ήταν εκπληκτικός αλλά στα υπόλοιπα απέτυχε. Αυτό ουσιαστικά μας λένε.
Και είναι από τα πιο επίσημα χείλη. Χαίρομαι γιατί επιτέλους μας λένε ένα σοβαρό λόγο. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την αντίληψη αυτή. Αν ο άνθρωπος μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά δεν θα ήταν στον Πανιώνιο, θα ήταν στην Άρσεναλ και θα λεγόταν Βενγκέρ. Εγώ πιστεύω στη συλλογική δουλειά. Δουλειά μιας ομάδας με κοινή φιλοσοφία όπυ άλλος θα είναι ο προπονητής άλλος ο αρχισκάουτερ κλπ.Όμως είτε συμφωνούμε είτε όχι επιτέλους έχουμε ένα σύνολο κριτηρίων πρόσληψης και απόδοσης ενός προπονητή. Με τα ίδια κριτήρια προφανώς η διοίκηση κρίνει και τον επόμενο προπονητή.
Το ερώτημα που μου δημιουργείται είναι το εξής απλό: Τι συμβαίνει όταν ένας προπονητής είναι εξαιρετικός σε όλα τα άλλα αλλά χάλιας στην προπονητική; Εκεί νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα.
Aγαπητέ οικοδεσπότη,
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως έδειξε και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα πενταετή πλάνα πηγαίνουν στον απόπατο της Ιστορίας, αν δεν συνοδεύονται από στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, κοινή λογική και κάποιες διαδικασίες πολιτικές (τις οποίες παρέλκει εδώ να παραθέσουμε). Οπότε, μικρή αξία έχουν τα πενταετή πλάνα σε μία ομάδα όπως ο Πανιώνιος, ιδίως όταν μπορούν να επηρεαστούν από αστάθμητους παράγοντες (όπως η διεθνής οικονομική κρίση και η επίδραση της στην τσέπη του μεγαλομετόχου).
Άσε που αν βρεθούμε να πέφτουμε ή να χαροπαλεύουμε, να τα βράσω τα πενταετή πλάνα και την 80% επιτυχία τους! Να τα βράσω!!
Δεν ξέρω γιατί,αλλά τις τελευταίες ώρες τριγυρνάει στο μυαλό μου η λαίκή ρήση: "όπως στρώνει κανείς,έτσι και κοιμάται".
Costa αν δεν έχεις προγραμματισμό έτσι και αλλιώς θα πάς στον πάτο. Φυσικά και πρέπει να έχεις επαφή με την πραγματικότητα,αλλά εδώ μιλάμε για επιχειρήσεις προυπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις κάνουν κάποιο προγραμματισμό. Θες να τον πεις πεντάχρονο, θες αλλιώς η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι μια εκπομπή του Γεωργίου "Καφενείο Φιλάθλων" μετά τον δεύτερο υποβιβασμό που είχε γίνει σε μια καφετέρια στη Νέα Σμύρνη. Τότε ο κύριος Πάλλας αν δεν κάνω λάθος είχε πει ότι ο Πανιώνιος για να σταθεί οικονομικά θα πρέπει να στηριχθεί σε πεντάχρονα συμβόλαια, δηλαδή σε πάικτες από τις ακαδημίες του, γιατί όλοι όσοι έρχονται από μεταγραφές υπογράφουν μικρότερα. Αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να υπάρχει, ο καθένας τον λέει όπως θέλει. Αλλά όταν σχολιάζουμε την ύπαρξη του προγραμματισμού μέσα από την ιστορία καλό είναι να ξέρουμε όλες τις πλευρές της.
Αν ήταν να μιλήσει ένας, ποιός ο λόγος να συνεδριάσουν όλοι (έχασαν και την Κυριακή τους) και τέλος πάντως τι έλεγαν τόσες ώερες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ακαδημίες δεν τις είχε αναλάβει ο Μαλντέρα, που μετά έγινε και μέλος του Δ.Σ; Πως στο καλό τα είχε αναλάβει όλα ο Λίνεν; Ακόμη κι αν είχε κάνει τη χαζομάρα ο Γερμανός να αναλάβει όλα αυτά, πραγματικά δεν τον εφτανε το 24ωρο.
Ο Μαλνέρα ανέλαβε 2 χρόνια μετά αν θυμάσαι. Εκείνο το Χουτοκαλόκαιρο, που ο Χούτος έκοβε βόλτες με το κότερο (Ράμογλου έχω και κότερο πάμε μια βόλτα!!!!). Αν θυμάσαι ο Λίνεν ήταν για σουτ με το τέλος της χρονιάς και σώθηκε επειδή η ομάδα βγήκε 5η.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα είχε αναλάβει όλα αυτά ίσως δεν προλάβαινε να κάενι τον προπονητή όπως ο σινιορμεσσιε σήμερα.
Τωρα που το ξανασκετομαι μπορεί να ήρθε κείνη την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι. Αλλα έτσι και αλλιώς ήταν η εποχή που ο Λίνεν ήταν έτοιμος για σουτ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάω γιά το τέλος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο χρόνια δούλεψε ο Λίνεν. Μέσα σε δύο χρόνια μπορούσε να κάνει όλα αυτά τα οποία υποτίθεται ότι είχε αναλάβει; Εδώ ολόκληρος Άγιαξ και κάνει χρόνια ολόκληρα να δημιουργήσει ομάδα ικανή γιά cl, το οποίο όταν κατακτήσει ή φτάσει ψηλά, πουλά παίκτες γιά να ξαναρχίσει από το μηδέν.
Ο Λίνεν πέραν κάθε αμφισβήτησης ήταν πετυχημένος.
Αλήθεια 48 παίκτες είχαμε; Γιατί πάντα ακούγαμε για ρόστερ 38 παικτών. Αυτοί οι 48 πότε πρόλαβαν και αξιολογήθηκαν από τον νέο προπονητή προκειμένου να προχωρήσουμε στις πολυδάπανες αποζημιώσεις; Γιατί απ' ότι θυμάμαι ο κος Φερέρα με το που υπέγραψε έφυγε για διακοπές. Με ποιά κριτίρια λοιπόν έγιναν οι αποδεσμεύσεις; Από ποιόν;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιολογήθηκαν; Ενας από τους Λουρέντσο, Γκονσάγκα ή Μπάρκογλου (που σκοράρει συνέχεια στο Λεβαδειακό που έχει και 3 βαθμους περισσότερους από μας) έπρεπε οπωσδήποτε να μείνει. Αυτό που μας είπαν απόψε ήταν η άποψη της διοίκησης. Δεν μας είπαν π.χ. ποιος ενέκρινε απο το ΔΣ το μπάτζετ; Γιατί αν ο Λίνεν ζήταγε συνεχώς παίκτες κάποιος το ενέκρινε. Δεν υπέγραφε ο Λίνεν τα συμβόλαια. Ποιοι είχαν την ευθύνη; Ποιοι υπέγραφαν αβέρτα πολυετή συμβόλαια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοι είχαν την ευθύνη για τα τεράστια ιατρικά προβλήματα; Γιατί πανάκριβοι παίκτες πληρώνονταν και δεν έπαιζαν γιατί ήταν χρόνια σχεδόν τραυματίες. Και τώρα που ακούω για το Λόλο ότι έγινε καλά φοβάμαι γιατί την έχω ακούσει πολλές φορές αυτή την ιστορία.
Όμως είναι αλήθεια ότι η διοίκηση ήλπιζε ότι ο Λίνεν θα άνοιγε τη γερμανική αγορά για δικούς μας πάικτες κάτι που ποτέ δεν έγινε. Αυτή η αντίληψη είναι ένα κομμάτι της μανατζαιριακής δουλειάς που περιμένουμε απο τον προπονητή (δες το 10το σημείο για τη συνεργασία με ομάδα Πριμερα Ντιβιζιόν). Το ζήτημα φιλε brfunatic είναι ότι από τον προπονητή το τελευταίο που ζητάμε όπως φαίνεται τώρα με τα αποτελέσματα του Φερέρα είναι να φέρνει καλά αποτελέσματα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ώρα για να πιάσουμε κουβέντα περί πενταετούς προγραμματισμού και Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά εφόσον το θέτεις το θέμα, άποψη μου είναι ότι άλλο το 1920 και άλλο το 1980,90, 2000. Στις σύγχρονες συνθήκες είναι ουτοπία να σχεδιάζεις για 5 χρόνια γιατί η μεταβλητότητα των συνθηκών ανατρέπουν τους σχεδιασμούς σου πολύ πιο σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη Σοβιετική Ένωση και τις Κομαντατουρ, μάλλον και το σύμφωνο Μολότοφ-Ριντεντροπ ήταν μέσα στους πενταετείς σχεδιασμούς εκείνης της εποχής...
Δεν είμαι εν πάσει περιπτώσει ενάντια στην ύπαρξη προγραμματισμού, ούτε καν ενάντια ιστορικά στο μοντέλο εκείνο που ανέφερες για την εποχή που το ανέφερες. Απλά οι καιροί αλλάζουν και οι παράμετροι των προγραμματισμών αλλάζουν και επιβάλλουν σχέδια άλλου τύπου και άλλου χρονικού ορίζοντα. Συνεπώς οι αναφορές Τσακίρη για 5ετείς σχεδιασμούς είναι ανέκδοτο και στην πράξη δείχνουν πόσο ανεφάρμοστοι είναι. Ας προγραμματίζουν τουλάχιστον με σύνεση τα επόμενα 2 χρόνια και μετά βλέπουμε...
Προς το παρόν ο σχεδιασμός που προσωπικά προτείνω για τον Πανιώνιο...είναι το άναμμα ενός κεριού από τον καθένα μας στον Άγιο Ανδρέα για να δώσει λίγη φώτιση.
οπως ήταν και η συμφωνία Τσάμπερλεν-Χιτλερ. Είπαμε αν τα θυμόμαστε να τα θυμόμαστε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή