Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Μαζικά Μέσα Εξαπάτησης κοινώς ΜΜΕ

Παρακολουθούσα την όλη συζήτηση αυτές τις μέρες για το τι έγινε με τα στιγμιότυπα του συνδρομητικού καναλιού με μια αμυδρή αίσθηση ότι κάτι μου θυμίζει. Τελικά το κατάλαβα, μου θύμιζε την εποχή του Αχιλλέα. Τότε που το Goal ξεσπάθωνε κατά του Πανιωνίου, που ο Αχιλλέας έβγαζε ανακοινώσεις κατά των δημοσιογράφων, τότε που μας λέγανε ότι δεν έχουν τίποτα με τον Πανιώνιο αλλά με τη διοίκηση του.

Πέρασαν τα χρόνια και άλλαξε η διοίκηση. Μόλις όμως και η νέα διοίκηση που δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τον Αχιλλέα, προσπάθησε να υπερασπιστεί τα δικαιωματα του Πανιωνίου (γιατί περί δικαιώματος πρόκειται να πάρεις το βίντεο του αγώνα στον οποίο έλαβες μέρος από το συνδρομητικό) ξανά αρχίσαμε το ίδιο τροπάρι. Θυμηθήκαμε το ότι ο Τσακίρης είναι φίλος με τον Μητρόπουλο, ότι κάνει χιούμορ στις συνεντεύξεις κλπ. Και όλα αυτά για να μην μπουν στο ζουμί.

Η δημοσιογραφία την Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί. Οι φανατικοί αλλά και όχι μόνο νομίζουν ότι ο δημοσιογράφος που μεταφέρει το ρεπορτάζ της ομάδας τους πρέπει να πει όσα η διοίκηση θέλει και ότι αυτοί θέλουν να ακούσουν. Αν υπάρξει έστω και καμία μικρή ανάλυση που ηχεί άσχημα στα αυτιά τους μπορεί και να κινδυνέψει η ζωή των δημοσιογράφων. Εδώ χτυπήθηκε ο Στέλλας στη Θεσσαλονίκη και ο Νικολακόπουλος στην Αθήνα. Ποιος; ο Νικολακόπουλος που ο άνθρωπος το δηλώνει ότι είναι γάβρος. Πως μετά ο δημοσιογράφος θα τολμήσει να πάει κόντρα σε αυτούς τους μηχανισμούς λέγοντας έστω και μέρος της αλήθειας; Στις τελευταίες εκλογές μάλιστα είδαμε ότι αυτή η αντίληψη υπάρχει και στους σταθμούς. Δημοσιογράφος του Αποκαλυπτικού Δελτίου που παρουσίαζε το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ (διαπιστευμένη στο ΠΑΣΟΚ) και που πολλές φορές ερχόταν σε κόντρα στον αέρα με τους αντίστοιχους που παρουσίαζαν το ρεπορτάζ της ΝΔ κατέβηκε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Καλά έκανε, άλλο τι πιστεύει και άλλο η δουλειά της. Και έγινε ολόκληρο θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι έχει γίνει βίωμα στον κόσμο ότι για να κάνει κάποιος ρεπορτάζ μιας μεγάλης ομάδας ή ενός μεγάλου κόματος πρέπει να είναι οπαδός του. Με αυτό τον τρόπο στραγγαλίζεται εντελώς η αλήθεια. Οι μικρότεροι ιδίως στον αθλητισμό βρίσκονται εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα.

Σε προλαβαίνω Μάκη μου. Δεν τσουβαλιάζω όλους τους δημοσιογαφους. Υπάρχουν και αρκετοί με ακέραιο χαρακτήρα που όμως χάνονται μέσα σε αυτή την κατάσταση. Σου θυμίζω όμως τι έγινε πέρσι στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Δύο μέλη του ΔΣ του ΠΣΑΤ ήταν παρόντα, εσύ και ο Μίνος. Το συνδικαλιστικό σας όργανο απέρριψε την άποψη σου και δεχτηκε την άποψη του Μίνου ακόμα και αν ήταν υπερβολική. Αν ήταν τα πράγματα αντίθετα και εσύ εκπροσωπούσες τον ΠΑΟΚ και ο Μίνος εμάς θα δεχόταν πάλι του Μίνου; Πολύ αμφιβάλλω.

Βλέπουμε λοιπόν αθλητικές εκπομπές στην κρατική τηλεόραση όπου σαν σχολιαστές υπάρχουν μόνο βετεράνοι των ομάδων του ΠΟΚ . Στο προχτεσινό ματς π.χ. ο κύριος Καρούλιας που εκφράζει κάθε βδομάδα τον ΠΑΟ ήταν επιφορτισμένος να κάνει ανάλυση και τον φάσεων του Πανιωνίου. Εγώ δεν το βλέπω καθόλου κομψό εσείς;

Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση μας; Η μόνη αντίδραση που έχουμε είναι η ανάπτυξη του Πανιώνιου διαδικτύου. Είτε φόρουμ είτε μπλόγκς κάθε φωνή που θα προστίθεται θα δίνει μια ώθηση στο σύλλογο προς τα πάνω. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα (στο να διαφωνούμε είμαστε και οι πρώτοι) αρκεί να βάζουμε το σύλλογο πάνω από τα προσωπικά μας. Είναι στο χέρι μας να χτυπήσουμε αυτή την καταπίεση των ΜΜΕ. Είναι στο χέρι μας να μεταφέρουμε την άποψη και το δίκιο του Συλλόγου παντού. Ήδη σε ένα χρόνο ο brfunatic πλησιάζει τις 100000 επισκέψεις. Παλιά η χούντα (μπρρρρρ) έλεγε: Κάθε χωριο και γυμναστήριο. Εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε σήμερα: Κάθε Πανιώνιος και η φωνή του Συλλόγου. Όπου βρίσκεται έστω και ένας από μας βρίσκεται και ο σύλλογος.

Υ.Γ.Δεν υποβαθμίζω το έντυπο της Ετέρναλ. Βρίσκω ότι σε πολλά πράγματα έχει βελτιωθεί. Αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να γίνει ενημερωτικό έντυπο. Όμως θεωρώ ότι το γεγονος πως εκδίδεται μια φορά την εβδομάδα έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει μεγάλο μέρος της δυνατότητας παρεμβασης στην επικαιρότητα. Συνεπώς το βάρος πέφτει όλο στο Πανιώνιο διαδίκτυο.

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα.Οσο περισσοτεροι φιλοι δραστηριοποιουνται τοσο δυναμωνει η φωνη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.