Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Καλώς τονε κι ας άργησε

Είπα και εγώ την ώρα που στην Ευρώπη γίνεται χαμός για τα στημένα παιγνίδια εμάς πως μας ξέχασαν, τώρα μάλιστα που πάμε και καλά. Διάβαζω λοιπόν στην εξέδρα:
(http://www.exedrasports.gr/football/international/article/?aid=45561)

"Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές του Μπόχουμ την περασμένη Παρασκευή, ο παράγοντας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αποκάλυψε στον δημοσιογράφο της «Sueddeutsche Zeitung» Τόμας Κίστνερ ότι «όλα ξεκίνησαν από τον Πανιώνιο».

Μάλιστα, ο Γερμανός δημοσιογράφος ξεκίνησε από αυτήν τη φράση το σαββατιάτικο δημοσίευμά του στο οποίο επιχειρεί μια ανάλυση για το «ντόμινο των στημένων αγώνων» και τη μοναχική (μέχρι τώρα) πορεία των ερευνητών της UEFA στον κόσμο του ποδοσφαιρικού εγκλήματος.

Ο Πέτερ Λιμάχερ ξεκίνησε την έρευνά του πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς «η υπόθεση του αγώνα Πανιώνιος - Ντιναμό Τιφλίδας μας άνοιξε τα μάτια. Τρέλα! Εδώ υπάρχει θέμα», όπως είπε ο ερευνητής της UEFA, θυμίζοντας την εξέλιξη («διπλό» ημίχρονο - «άσος» τελικό) του ευρωπαϊκού αγώνα της ομάδας της Νέας Σμύρνης στο Κύπελλο UEFA, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν γνωστή στη Γεωργία αρκετές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εκείνης της αναμέτρησης, τον Δεκέμβριο του 2004.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι αδερφή ενός ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου είχε ποντάρει στο Βελιγράδι ένα σεβαστό χρηματικό ποσό στη συγκεκριμένη εξέλιξη του αγώνα. Ωστόσο, όπως είπε ο Λιμάχερ, οι ερευνητές της υπόθεσης έπεσαν σε τοίχο. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία. Τα εμπόδια που συνάντησαν οι ερευνητές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν βγαλμένα από ταινίες της μαφίας, γράφει χαρακτηριστικά ο Κίστνερ. «Οι Ελληνες παράγοντες έχουν τρομακτική δύναμη και είναι δικτυωμένοι με το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε ο Ελβετός ανακριτής της UEFA, αποκαλύπτοντας πόσο άδοξα έληξε τον Αύγουστο του 2005 η επίσκεψη στο Βελιγράδι ενός συναδέλφου του που αναζητούσε στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εψαχνε το στοιχείο που θα τεκμηρίωνε την υπόθεση του Πανιωνίου, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επέστρεψε με το πρώτο αεροπλάνο στην Ελβετία. Τρεις άνδρες τον είχαν επισκεφτεί στο ξενοδοχείο και τον απείλησαν «να σταματήσει εδώ και τώρα την έρευνά του για το συγκεκριμένο άτομο».

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η «Sueddeutsche Zeitung», θεωρείται δεδομένο ότι η περίφημη «κλίκα της Θεσσαλονίκης» κινούσε τα νήματα του παρασκηνίου για πολλά χρόνια στήνοντας αγώνες και έχοντας επαφές με την κροατική μαφία που αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο. Οι «προβλέψεις» τους για τα αποτελέσματα των ελληνικών αγώνων είχαν ποσοστό επιτυχίας 90% και, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «αφορούσαν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο οποίο συμμετείχαν Κροάτες ποδοσφαιριστές»."

Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό στη Γεωργία λέει ο εν λόγω κύριος. Αλλά όλα ξεκίνησαν από τον Πανιώνιο. Πήγαν λοιπόν οι παράγοντες του Πανιωνίου και ενημέρωσαν τους παίκτες του στοιχήματος στη Γεωργία; Κουφό μου φαίνεται. Τα άλλα για την αδελφή του πάικτη τα έχουμε ξανακούσει. Το ενδιαφέρον είναι για τους μπράβους στη Σερβία. Πως με αυτούς ανακατεύεται ο Πανιώνιος; Στο κύκλωμα γράφει ότι συμμετείχαν Κροάτες ποδοσφαιριστές που οργανώνονταν σε γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Πάλι που μπαίνουμε εμείς; Αποδείξεις για τη διοίκηση της ομάδας έχουμε; Εκεί είναι το ζουμί. Μάλλον όχι.

Πάμε να δούμε και τα παιγνίδια που στήθηκαν:
"Ελβετία, Β’ Κατηγορία, Υβερντόν – Τουν (26 Απριλίου 2009): Παίκτες της φιλοξενούμενης πήραν 15.000 ευρώ για να ηττηθούν με τέσσερα γκολ διαφορά. Το τελικό 5-1 απέφερε 60.000 ευρώ στη μαφία του στοιχήματος.

Ελβετία, Β’ Κατηγορία, Γκοσάου – Λοκάρνο (24 Μαΐου 2009): Αρκετοί παίκτες μοιράστηκαν 20.000 ευρώ προκειμένου να ηττηθεί η γηπεδούχος με δύο γκολ διαφορά. Το ματς έληξε 0-4. Σε αυτό το ειδικό στοίχημα παίχτηκαν από τους υπόπτους σε πέντε διαφορετικές εταιρείες στοιχήματος συνολικά 149.400 ευρώ!

Βέλγιο, Β’ Κατηγορία, Ολυμπίκ Σαρλερουά – Ναμούρ (14 Μαρτίου 2009): Ενας Τούρκος φέρεται να έχει δώσει χρήματα σε κάποιον ενδιάμεσο, προκειμένου αυτά να δοθούν στους παίκτες της Ναμούρ για να ηττηθούν με τρία γκολ διαφορά. Το τελικό 3-0 υπέρ των γηπεδούχων απέφερε 17.500 ευρώ κέρδος.

Βέλγιο, Β’ κατηγορία, Ναμούρ – Ουντ Χέβερλεε Λόιβεν (21 Μαρτίου 2009): Οι παίκτες της Ναμούρ δωροδοκήθηκαν προκειμένου να χάσουν με δύο γκολ διαφορά. Το αποτέλεσμα ήταν 0-2 και η μαφία του στοιχήματος κέρδισε 39.000 ευρώ.

Κροατία, Α’ Κατηγορία, Ζαντάρ – Χάιντουκ (26 Απριλίου 2009): Ποδοσφαιριστές της Ζαντάρ έλαβαν 30.000 ευρώ για να χάσουν τον αγώνα. Τελικό αποτέλεσμα, 0-3. Ωστόσο, παίχτηκαν 70.000 ευρώ σε διάφορους συνδυασμούς αποτελεσμάτων άλλων αγώνων, οι οποίοι δεν είχαν θετική εξέλιξη για τους τζογαδόρους, που έχασαν τα χρήματά τους.

Τουρκία, Α’ Κατηγορία, Ανκαρασπορ – Μπούρσασπορ (4 Απριλίου 2009): Δωροδοκήθηκαν ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων, προκειμένου να ηττηθεί η ομάδα τους με δύο γκολ διαφορά. Τελικό αποτέλεσμα, 0-2. Παίχτηκαν 10.000 ευρώ που απέφεραν κέρδος 18.500 ευρώ."

Συγνώμη αλλά στήσιμο για κέρδος 18500 ευρώ μου φαίνεται αστείο. Αν έχετε .... αφείστε τη μαρίδα και βρήτε τα σημαντικά. Εκεί που παίζονται εκατομμύρια ευρώ. Τσου-Λου ας πούμε. Μεγάλα πρωταθλήματα ας πούμε. Γιατί να μας λέτε από τη μια ότι οι εταιρείες έχουν προυπολογισμούς δισεκατομμυρίων και από την άλλη ότι στήθηκε παιγνίδι για 18500 ευρώ είναι σαν να μας λέτε κατάμουτρα ηλίθιους. Για να δούμε τι θα γίνει και στο Μουντιαλ. Θα έχουμε παράξενα αποτελέσματα ιδίως στους ομίλους;

Συμπλήρωμα: Από το (http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16492&subid=2&pubid=6428075)
"Μέχρι στιγμής, τρεις αγώνες στο γερμανικό πρωτάθλημα έχουν επιβεβαιωθεί πως ήταν «σικέ». Ένας εξ’ αυτών είναι η εκτός έδρας ήττα που γνώρισε η Οσναμπρικ με 3-0 από την Αουγκσμπουργκ στις 17 Απριλίου. Στο συγκεκριμένο ματς παίχτηκαν τεράστια ποσά. Μάλιστα ένας παίκτης στοιχημάτισε 150000 ευρώ στο ακριβές αποτέλεσμα του αγώνα! Ο άλλος αφορά και πάλι την Οσναμπρικ, την εκτός έδρας ήττα της με 2-0 από την Νυρεμβέργη (13/5). Το τρίτο παιχνίδι ήταν το φιλικό ανάμεσα στην Ουλμ και την Φενέρμπαχτσε όπου η τουρκική ομάδα νίκησε με 5-0. Παίκτες της γερμανικής ομάδας πληρώθηκαν με πενταψήφιο χρηματικό ποσό για να χάσουν με αυτό ακριβώς το σκορ.

Στην Γερμανία έχουν εκδοθεί 15 εντάλματα συλλήψεων. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σε Βερολίνο, Νυρεμβέργη και την περιοχή του Ρούρ.

Συνολικά 200 παιχνίδια σε εννέα χώρες εξετάζονται. Μάλιστα τα τρία εξ’ αυτών στο Champions League και 12 στο Europa League."

Από το (http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16494&subid=2&pubid=6455680)
"Σ’ αυτά τα πρώτα, λοιπόν, παιχνίδια δεν υπάρχει όνομα μεγάλης ομάδας, ωστόσο υφίστανται ματς επιπέδου πρώτης κατηγορίας, όπως αυτό της Ζαντάρ με τη Χάιντουκ Σπλιτ στην Κροατία και της Ανκαρασπορ με την Μπούρσασπορ στην τουρκική Super Lig, αναφέροντας πονταρίσματα από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι, βέβαια, δεν ονοματίζονται, σε συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούσαν τις αναμετρήσεις αυτές. Βέβαια, αν υπάρχει διάθεση να «καθαρίσουν» το χώρο, ενδεχομένως κάποια στιγμή θα βγάλουν και κάποιο «σοβαρό» ματς, διότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το τι έγινε την περασμένη Παρασκευή με γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εμπλέκουν στο σκάνδαλο και το ματς του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Λίβερπουλ που είχε λήξει με 4-4.

Ετσι, στον κατάλογο που δημοσίευσε η έγκυρη γερμανική εφημερίδα υφίστανται οκτώ παιχνίδια που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Κροατία και την Τουρκία, όμως επί της ουσίας αυτός ο αριθμός είναι μόνο η αρχή, καθώς τις επόμενες μέρες θα βγουν κι άλλα άπλυτα στη φόρα με δεδομένο πως και οι Κροάτες ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες, ενώ υπήρξε και η σύλληψη βετεράνου, πλέον, μπασκετμπολίστα που αγωνιζόταν στη Γερμανία, και δη του Ιβάν Πάβιτς, που φορούσε τη φανέλα της Μπάμπεργκ και φέρεται να εμπλέκεται στο συνδικάτο που έστηνε τα ματς."

Αντε να ανοίξουν και οι μεγάλες διοργανώσεις. Τότε θα αναγκαστεί η ΟΥΕΦΑ να τιμωρήσει και μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και ίσως σταματήσει να ασχολείται με μας. Όσο συμμετέχουν μόνο μικροί οι τιμωρίες θα είναι αβάσταχτες και χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία. Όταν μπουν και οι μεγάλοι τότε θα τιμωρούνται παίκτες και διατητές αλλά λιγότερο οι ομάδες καθώς θα πρέπει να αποδειχτεί συμμετοχή της διοίκησης στο κόλπο. πως έγινε και στο ντοπάρισμα που τώρα την πληρώνουν μόνο οι παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.