Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Απορία

Βλέπω παλιούς ποδοσφαιριστές μας βγαλμένους μάλιστα απο τις ακαδημίες μας να είναι ομοσπονδιακοί προπονητές σε μικρές κατηγορίες (π.χ. Αποσπόρης, Βόκολος).

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σχεδιασμός αυτοί οι παλαίμαχοι παίκτες μας να αξιοποιηθούν από την ΠΑΕ μόλις λύσουν τα συμβόλαια τους με την Ομοσπονδία. Αυτοί οι προπονητές ξέρουν καλά την ελληνική αγορά στους νεαρούς παίκτες, μπορούν να δώσουν συμβουλές αλλά και να επηρεάσουν παίκτες για να έρθουν σε μας.

Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να το αξιοποιησουμε. Και φυσικά το ίδιο ισχύειμ και για τον Κώστα Μίσσα, τον στρατηγό της εφηβείας μας. στο μπάσκετ.

Y.Γ Ευχάριστη έκπληξη ο διαγωνισμός της Pepsi Max. Κάτι αρχίζει να κινείται στο μαρκετινγκ και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό σημάδι.

29 σχόλια:

  1. Κάπως άσχετο με την ανάρτηση αλλά παίρνω αφορμή απ' αυτή. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα στις μικρές ηλικίες και στις ακαδημίες. Ας πούμε στη μικρή Εθνική που μανατζάρει ο Βόκολος, σχεδόν οι πάντες προέρχονται από τους 3 μεγάλους. Ο Πανιώνιος δεν έχει κανένα! Εκεί που παλιά οι μικρομεσαίοι έβγαζαν τα ταλέντα, τώρα για να βγάλεις και τα ταλέντα πρέπει να επενδύσεις και κατά συνέπεια οι πιο πλούσιοι σύλλογοι απέκτησαν τη μερίδα του λεόντος. Αυτό ΄΄ισως δυσκολεύει και την προώθηση των παικτών από φίλιους ομοσπονδιακούς τεχνικούς προς το σύλλογό μας.

    Όσο για την κυρίως ανάρτηση, για την εκμετάλλευση των βετεράνων που ασκούν την προπονητική, έχουμε πολλούς στο σκάουτινγκ τίμ, όχι βέβαια τους ομοσπονδιακούς. Ίσως κάποια στιγμή γίνει και αυτό που συμβουλεύεις, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την ΠΑΕ αλλά και από την κατεύθυνση της προπονητικής καριέρας των συγκεκριμένων ατόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιά ο Μητρόπουλος είχε μαζέψει όλες τις μικρές Εθνικές εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του με τους ομοσποσνδιακούς προπονητές. Σήμερα ας πούμε ο Ακης ο Ματζιος δεν μπορεί να φάει ένα βράδυ (λέμε τώρα) με τον παλιό συμπαικτη του το 98 το Βόκολο και εκεί που μιλάνε να μάθει για κάποιο ταλέντο; Υπάρχουν όμως οι κατάλληλες σχέσεις ή τους έχουμε ξεχάσει;

    Το παράδειγμα νομίζω του Μίσα είναι το πιο τρανταχτό. Ο σύλλογος ήταν σχεδόν η ζωή του. Τωρα ποιες είναι οι σχέσεις του μαζί του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μου θυμισες τωρα!Εποχη Μιλωνα και Οδυσσεα και στο παρκε ο Λακης ο Τσικιμης να κανει βουτιες(!)για να πιασει την μπαλα!Μακης Δενδρινος,Μιλτος Λαζαριδης,Στρατος Παπαδακης,ο`στρατηγος Μισσας,ο Παυλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτηση ΚΟΥΙΖ: Θυμάται κάποιος πως λεγόταν ο πρώτος Ελληνοαμερικάνος που έφερε ο Πανιώνιος για την ομάδα του στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 70;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι. Ράπις και όχι Ράμπις (ή Ραμπίδης), που ήταν ο διοπτροφόρος πίβοτ της ΑΕΚ που έπαιξε και στους Λαίηκερς. Έτσι δεν είναι;

    Το ρίξαμε στην μπασκετική ιστορία εν τέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια που μιλάμε για μπάσκετ, μια παρατήρηση / επισήμανση: Η προηγούμενη διοίκηση δεν έδειχνε διατεθιμένη να συνεργαστεί με Πανιώνιους. Αν θυμάστε, οι σύμβουλοι ήταν ο Ιωάννου και ο Ανδρίτσος λες και χάθηκαν οι άνθρωποι που τίμησαν τη φανέλλα μας. Δεν έχω δεί να γίνεται ανφορά σε αυτό το θέμα που πιστεύω επηρρέασε τη σχέση με τους φιλάθλους αλλά και έφερε τη σημερινή κατάσταση. Οι μισθοφόροι έφερναν μισθοφόρους και απαξίωναν τα δικά μας ταλέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τσικιμης, Θεος !!! Που τον θυμηθηκατε τον ψηλο και μονιμως αξυριστο ??? Κια πολυ καλο παιδι. Α, ρε πως περνανε τα χρονια... Θυμαστε και λιγο μετα, το παιδι θαυμα ??? Τον Γασπαρη εννοω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Που τον θυμήθηκες ρε Μίλτο τον Οδυσσέα;Μυθική μορφή.Αξέχαστα τα μπινελίκια που έχω φάει.
    Ράπις,φοβερός παίκτης η τουλάχιστον έτσι μας φαινόταν τότε.Φοβερή εμφάνιση και στον τελικό με Ολυμπιακό στο στάδιο αλλά τότε ο γαύρος δύσκολα παιζόταν με 4-5 ελληνοαμερικανούς στην ομάδα.
    Το Γιώργο το Γάσπαρη τον παίζαμε στα μονά στο Μίλωνα γιατί ήταν από τους πολύ λίγους που είχαν τότε δερμάτινη μπάλα.Και μετά έγινε αυτός που έγινε.Να σημειώσω ότι αν και δεν είχαμε προσωπική επαφή για περίπου είκοσι χρόνια,όταν συναντηθήκαμε με χαιρέτισε εγκάρδια αντίθετα με κάποιους άλλους,με τη μισή του καριέρα που έκαναν κάποια στιγμή ότι δεν μας γνώριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Cdu, δεν θέλω να κάνω τον πολύξερο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά μάλλον είναι κάπως υπερβολική η ευθύνη που ρίχνεις στα συγκεκριμένα άτομα. Μάλλον πρόκειται για γενικότερη πολιτική που είχε αποφασίσει ν' ακολουθήσει η ηγεσία της ΚΑΕ. Εντάξει και οι τεχνικοί διευθυντές και σύμβουλοι παίζουν το ρόλο τους αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως αυτός που βάζει τα λεφτά του θέλει σύντομα την ανταπόδοση και τα ταλέντα χρειάζονται χρόνο και υποδομές για να τ' αναδείξεις.
    Για τους συμβούλους κλπ αν δεν κάνω λάθος για μια περίοδο ήταν και ο Λινάρδος στην ομάδα, ο οποίος είναι γέννημα θρέμα του Πανιωνίου. Ο Ιωάννου έφερε τον Περπέρογλου για παράδειγμα που δεν ήταν κακή επένδυση για το σύλλογο και για τον Ανδρίτσο και σαν άνθρωπο πέρα από το μπάσκετ, καλά σχόλια υπάρχουν (εξάλλου της μπασκετικής γειτονιάς μας γέννημα είναι αφου σαν αθλητής αν δεν κάνω λάθος προερχόταν από τον Έσπερο). Στο μπάσκετ υπάρχει γενικότερη μεγάλη κρίση και πέρα από τα στενά πλαίσια του Πανιωνίου, γιατί σαν επαγγελματικό άθλημα δεν είναι ελκυστικό προϊόν για να επενδύσει κάποιος πλέον. Υπάρχουν και ένα σωρό ξένοι μισθοφόροι. Τέλος πάντων θέλει μεγάλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Λακης ηταν αυτο που λεμε`αγαθος γιγαντας`.Τι να κανει αραγε τωρα?Οσο για τον Οδυσεα η εικονα του που μου εχει μεινει ειναι να ανεβαινει τρεχοντας την ψηλη εξεδρα του Μιλωνα (πισω απο το καλαθι)βριζοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μίσσας, Λαζαρίδης, Παπαδάκης κλπ ήταν η αρχή του έπους του μπασκετ. Ακόμα θυμάμαι το πρώτο παιγνίδι του χοντρου (φάνη) στο Μίλωνα που δεν μπορούσε να πιάσει την μπάλα και τις φωνές του Παπαδάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Στρατος ηταν φοβερος τυπος και αρρωστος Πανιωνιος,Ερχοταν και στο ποδοσφαιρο στην 5-6 και μαλιστα τοτε που καθομαστε αναμικτα με τους αλλους οπαδους,πλακωνοταν κιολας.Θυμαμαι ενα παιχνιδι για το κυπελλο με τον Εδεσσαικο,οπου ειχε`παρει`μαζι του καμια 10ρια αντιπαλους και τους κατεβασε απο πανω-πανω στην 5,μεχρι τα καγκελλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύπελλο Εδεσσαϊκό; Μήπως ήταν 3-2 στην παράταση το 79 που το πήραμε κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. IWN1998, όντας μακριά απο την ομάδα - λογω μεγάλης απόστασης - ίσως να μην έχω καλή επαφή και να κάνω λάθος. Όμως, πες μου, στην περυσινή ομάδα ποιός ήταν από τις ακαδημίες ή ήρθε στον Πανιώνιο μικρός; Το ίδιο, νομίζω, ισχύει και για την ομάδα που βγήκε στην Ευρωλίγκα πρόπερσι. Επίσης, πέρυσι, στον Πανιώνιο Κόσμο, υπήρχε συνέντευξη / παρουσίαση της ομάδας των νέων που άν δεν κάνω λάθος πήγε πολύ καλά στο αντίστοιχο πρωτάθλημα με προπονητή τον Καραμανώλη (άλλος ένας που ήρθε μικρός και ανδρώθηκε στον Πανιώνιο). Όλοι είχαν το παράπονο πως ο Πανιώνιος δεν έχει χώρο για αυτούς. Τώρα, αν φταίνε οι μη Πανιώνιοι σύμβουλοι, αυτό είναι προφανώς σπεκουλάρισμα. Λέω όμως ότι σίγουρα είναι χαρακτηριστικό μιας νοοτροπίας λεγεωνάριων αλα Μπέος. Αλλά αναρωτιέμαι, ξανά, είχαν χαθεί οι Πανιώνιοι; Είχες πριν απο λίγες μέρες θέσει το ερώτημα από το μπλογκ σου αν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να είναι κάποιος Πανιώνιος για να είναι στέλεχος της ΠΑΕ (ή της ΚΑΕ συμπληρώνω εγώ). Προφανώς ουτε ικανή ούτε αναγκαία. Απο την άλλη, αν υπάρχει Πανιώνιος ικανός για μια θέση είναι προτιμητέος απο τον μη Πανιώνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Απο την άλλη, αν υπάρχει Πανιώνιος ικανός για μια θέση είναι προτιμητέος απο τον μη Πανιώνιο."

    Συμμφωνώ απόλυτα με τον cdu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μόνο φίλοι μου που για μια χρονιά αν δεν κάνω λάθος τη θέση είχε Πανιώνιος, ο Λινάρδος όπως σας είπα και παλιότερα ήταν ο Λαζαρίδης κλπ. Το πρόβλημα στο μπάσκετ είναι πέρα από τον Πανιώνιο. Το άθλημα σε ομαδικό επίπεδο κινείται χωρίς πυξίδα και κατά τυχαίο τρόπο. Από την άλλη και στον Πανιώνιο, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι πέρα από τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πρόσωπα, που ανέφερες CDU, υπήρξε μια διεύθυνση της ΚΑΕ σε επενδυτικό επίπεδο,..., που κατεύθυνε την ομάδα στο μοντέλο των μισθοφόρων, που θα φέρουν τα γρήγορα καλά αποτελέσματα, για να πιάσουν σύντομα τόπο τα λεφτά που μπαίναν στην ΚΑΕ. Δεν υπήρξε σχεδιασμός και οργάνωση, που θ' αναδείκνυε τα ταλέντα και ίσως δεν τους ενδιέφερε και το να βγάλουν ταλέντα γιατί δεν θεωρούσαν ότι η όποια αργότερα ανάδειξή τους ή και μεταπώληση τους θα τους άφηνε κέρδη και απόσβεση των όσων θα είχαν επενδύσει.
    Είτε η παρακμή του σπορ είτε ο τρόπος που γίνονται τα συμβόλαια και οι μεταγραφές στο μπάσκετ ή και άλλα ίσως σημεία που αγνοώ ως μη ειδήμων, οδηγεί τους επενδυτές των ΚΑΕ σε τέτοιους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδώ θα συμφωνήσουμε. Προσωπικά, το βρίσκω δύσκολο να υποστηρίζω μια ομμαδα που χρόνο με χρόνο πρέπει να ξαναμάθω τα ονόματα των παικτών επειδή τυχαίνει να φοράει κόκκινα και μπλέ. Δεν ξέρω πως βρέθηκε εκεί το μπάσκετ στην Ελλάδα αν και θα ήθελα να μάθω. Μοιάζει να θέλουν να κάνουν NBA αλλά χωρίς salary cap. Μια απορία μόνο για όποιον γνωρίζει. Εντάξει, είπαμε τα προβλήματα, συμφωνήσαμε για την γενική τους φύση, αλλά, πείτε μου πως φτιάχνει ο Ηλυσιακός, το Περιστερι, το Μαρούσι και ο Πανελλήνιος ομάδες αλλά ο Πανιώνιος με μεγαλύτερη βάση από αυτές έχει πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειδικά για φέτος έχω απάντηση στο ερώτημα σου...Λόγω χαμηλού προϋπολογισμού, οι επιλογές των ξένων ήταν είτε απ' ευθείας απο τα κολλέγια άρα χωρίς εμπειρίες (βλέπε Ρότζερς) ή προβληματικοί (βλέπε τον απαράδεκτο Τσικιτισβίλι και μάλον και τον Έλντερ). Επίσης δυστυχώς απογυμνωθήκαμε από ταλέντα δικά μας γιατί όπως ανέφερες εδώ και χρόνια δεν τους δίνουμε ευκαιρίες. Τέλος η ομάδα που σχηματίστηκε έχει κτυπητές αδυναμίες σε άμυνα και ριμπάουντ, όπου δεν παίζει κανένας της προκοπής και μοιάζει σαν ένα σύνολο από σούτινγκ γκάρντς, όπου όλοι θέλουν να εκτελούν τρίποντα από παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΚ. Χαμηλό budget. Βέβαια είδαμε και πέρυσι με το ψηλό. Αλλά για φέτος, τι budget έχει το Περιστέρι και τι ο Πανιώνιος; Είναι μόνο θέμα budget ή και τι κάνεις με το budget, άρα και τι στελέχη έχεις; Δεν γνωρίζω στοχεία και το παραπάνω είναι καθαρή απορία για οσους μπορούν να μας διαφωτίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα budget. Είναι μια μόνιμη κατάσταση να τρώει ο σύλλογος τα παιδιά του.

    Και ξαναρωτάω. ποιες είναι οι σχέσεις του στρατηγού Μίσσα με το σύλλογο σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μιλτο τι μου θύμισες. Τα μπινελίκια που ρίξαμε για εκείνη την παράταση σε μια ομάδα που τελικά πήρε το πρωτο κύπελο.

    @Ιωνα > Οσο το σκέφτομαι τόσο καταλήγω ότι το budget είναι μια δικαιολογία. Ο λόγος είναι απλός. Τι πιο λογικό μια χρονιά που σε παράτησε ο χρηματοδότης σου να τρέξεις στα παιδιά σου. Να πας στον Κώστα το Μίσσα στον Μάκη τον Δενδρινό και να τους πεις παιδιά ο σύλλογος σας χρειάζεται. Δεν έχουμε λεφτά πολλά να σας δώσουμε, ελάτε να βοηθήσετε να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Τη οικονομική διαφορά θα τη δώσουμε να φέρουμε κανένα καλύτερο πάικτη. Γιατί δεν έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν ανέφερα μόνο το χαμηλό budget. Είναι και οι επιλογές που έγιναν. Δεν δικαιολογείται όλες οι ομάδες να παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ από μας. Κατ' ουσίαν δεν καλύψαμε σωστά ούτε το 4 ούτε το 5 ούτε και τελείως το πλεϊμέικερ. Το πιθανότερο είναι ότι και ο προπονητής μας δεν έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Όσο για το Μίσσα έχει κάνει στο παρελθόν και προπονητής μας, αλλά νομίζω ότι κάποιος που απασχολείται σε ομοσπονδία, χρειάζεται ειδική άδεια (βλέπε Γιαννάκης) για να δουλεύει και σε σύλλογο.
    Χρειάζεται κάπως επανίδρυση το μπάσκετ μας και για να γίνει αυτό πρέπει να βγάλουμε τη φετινή σεζόν αν μη τι άλλο χωρίς ελλείμματα οικονομικά και χωρίς περιπέτειες. Από κει και πέρα χρειάζεται σχεδιασμός πιο μακροπρόθεσμος και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο πρώτης ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω λοιπόν ότι συμφωνούμε. Ναι μεν το budget είναι μικρό (όπως και των άλλων φαντάζομαι) αλλά δεν έγινε και η καλύτερη αξιοποίηση του. Επίσης, η προηγούμενη διοίκηση άφησε μεγάλα προβλήματα. Και, επιπλέον, δεν φαίνεται να έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι παλιές μας δόξες. Επειδή όλα αυτά μάλλον δείχνουν πρόβλημα στελέχωσης, καλό νομίζω θα ήταν να γίνει μια "επιστράτευση" των χρυσών μας εφεδρειών με αποδεδειγμένη γνώση και προσφορά όσο είναι καιρός. Καλύτερα τωρα παρά από την Α2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. O Λάκης ο Τσικίμης είναι στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Νέας Σμύρνης. Εξακολουθεί να παραμένει απίστευτος τύπος. Η ομαδάρα της δεκαετίας του ᾽70 που έπαιζε στο Μίλωνα, έκανε πολλούς από εμάς να αγαπήσουμε το μπάσκετ και να ασχοληθούμε μαζί του.

    Ο Μίσσας νομίζω πως βοηθήθηκε από το Σύλλογο σε κάποια κακή του περίοδο (που δεν ήταν μόνο επαγγελματική). Ο Δενδρινός έχει απομακρυνθεί από το μπάσκετ γενικότερα. Μετά την Εθνική, ήταν λίγο άτυχος στην τροπή που πήραν τα πράγματα. Κακώς απομακρύνθηκε, ήταν εξαιρετικός τεχνικός.

    Όσο γιά τον Τζίμη τον Ράπις, ήταν παικταράς. Στο τελικό του ᾽77 ήμουν στην εξέδρα. Όταν ξαναήλθε (1982) ήμουν στο παρκέ και έχω προσωπική άποψη (όπως γιά όλα τα παραπάνω). Δεν μπορούσε να παίξει άμυνα λόγω κάποιου τραυματισμού που του είχε αφήσει πρόβλημα (είχα ακούσει γιά τροχαίο και έμοιαζε πιθανό) αλλά δεν τον ρώτησα ποτέ. Στην επίθεση δεν πιανόταν, η κλάση του ήταν τεράστια. Ήταν προφανές ότι λόγω ατυχίας και μόνο δεν είχε κάνει σπουδαία καριέρα. Ήταν καταπληκτικο παιδί, αλλά ... στον κόσμο του. Έκανε έναν καταπληκτικό πρώτο γύρο, τα Χριστούγεννα πήγε Αμερική και απλά δεν ξαναγύρισε. Δεν ξέρω τι έχει απογίνει.

    Τέλος, ο Στράτος (Παπαδάκης) ήταν παικταράς. Καλό παιδί, αλλά επιπόλαιος. Σπουδαίος στο γήπεδο, ψυχάρα, τον έχω δεί να παίζει μόνος του Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (στη κυριολεξία). Δυστυχώς, από επιπολαιότητα, πρέπει να ζορίστηκε γιά κάποια χρόνια. Βλέπετε, ανήκε στη γενιά των παικταράδων που η μόνη τους επιβράβευση ήταν μία θέση στο Λιμενικό ή την Αστυνομία (πού τα εκατομμύρια που πήραν από 1987 έως 1995 κάποιοι που δεν άξιζαν ούτε να του φερνουν την πετσετα στο time-out ...).

    Tι μου θυμίζετε. Τα νιάτα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν είναι μόνο τα δικα σου νιάτα. Είναι και τα δικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για να δικαιολογήσω την άποψη που εξέφρασα για τον τρόπο με τον οποίο ο μπασκετικός Πανιώνιος λειτουργούσε τότε (όπως και ο ποδοσφαιρικός) ας θυμηθούμε από που πήρε τότε τους Παπαδάκη και Παύλου. Η ομάδα ήταν πράγματι ο πόλος έλξης για τους καλούς αθλητές όλων των συλλόγων των γύρω συνοικιών και οι άνθρωποί του εύρισκαν και εκμεταλλεύονταν τα ταλέντα (το από που ήρθαν Παύλου και Παπαδάκης το αφήνω για κουίζ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.